Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Därför har Observatoriet stått öde i 14 år

Varken konferens, restaurang eller sagorum i skyddad byggnad.

Yttre uppfräschning, men inte mer är Lundafastigheters plan för stjärnskådarslottet i Stadsparken. I tio år har Gamla observatoriets lokaler ekat tomma.Bild: Ingemar D Kristiansen
Tio år har gått sedan sista kullen Lundabarn fick krypa ihop under Planetariets kupoltak och titta på Professor Stjärnkvist och Månens barn. Tidiga planer på att göra teknik- och naturvetenskapscentrum i Observatorieparken gick om intet i brist på finansiärer, och under decenniet som gått har det vackra stjärnskådarslottet stått tomt.
– Det hade varit väldigt roligt om det fylldes med någon verksamhet. Det är synd att låta så speciella lokaler stå tomma, säger Lunds stadsarkitekt Malin Sjögren.
För att uppfylla gällande byggkrav krävs en omfattande renovering.Bild: Ingemar D Kristiansen
Inkommande intresseförfrågningar om att hyra byggnaden, för exempelvis skol-, kafé- och teaterverksamhet, har inte saknats.
– Det är en fastighet som många frågar och undrar kring, säger Lundafastigheters fastighetschef Jonna Myrebris.
En av intressenterna är Simon Andersson, som under flera år har uppvaktat Lundafastigheter med sina planer på att göra observatoriet till en mötesplats för Lundaborna.
– Det vanligaste svaret jag får är att det finns planer för huset och att något snart ska hända. Men det har de sagt sedan början av 2000-talet, och fortfarande har inget hänt.
Simon Anderssons visioner för observatoriet omfattar restaurang, konferenslokal och sagorum.
– Man kunde renovera etappvis, börja med restaurangdelen och sedan utöka. Observatoriet är en av Lunds vackraste byggnader med all tänkbar potential, och det ligger på en väldigt strategisk plats vid Stadsparkens entré och nära Katedralskolan. Det förtjänar att vara ett publikt hus.
Ingen invändig renovering är planerad i år.Bild: Ingemar D Kristiansen
Men förslagen har inte passat in i fastigheten. "Vi har sökt lämpliga lösningar utifrån verksamhet och ekonomi för fastigheten utan framgång", skriver servicenämndens ordförande Johan Lambréus Mattsson (MP) till Sydsvenskan.
– Det är svårt att hitta en verksamhet där de här lokalerna blir bra och ändamålsenliga, säger Jonna Myrebris, som påtalar flerfaldiga hinder för att anpassa lokalerna till ny verksamhet.
– Ska man bedriva verksamhet där måste det godkännas av miljöförvaltningen. Vi måste också få godkänt av länsstyrelsen att uppgradera fastigheten till gällande byggkrav för brandskydd, ventilation och tillgänglighet. Det kan vara svårt att förstå för en lekman.
Utöver nödvändigt utvändigt underhåll finns i nuläget inga aktuella planer för den drygt 150-åriga byggnaden, förklarar Jonna Myrebris.
– Men vi vill säkerställa att fastigheten inte tar skada. Det innebär viss uppvärmning och att vaktmästaren tittar till fastigheten en eller ett par gånger i veckan.

Gamla observatoriet

Gamla observatoriet invigdes 1867 och ägs sedan 1994 av Lunds kommun.
Byggnaden är kulturminnesmärkt, och inga ingrepp får göras utan tillstånd från länsstyrelsen.
Kommunens underhållsbudget är 1,1 miljoner kronor årligen under 2015 och 2016.
I år ska tak, plåtdetaljer och träpanel målas om, skadade fönster restaureras och tegelfogar ses över. Inget inre underhåll är planerat.
Gå till toppen