Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Det duger inte att vänta på att EU löser problemet

Flera av oss som engagerar sig politiskt triggas säkert av en hård men schysst debatt. Men precis som Joakim Månsson Bengtsson (MP) påpekat på Åsikter både den 10/8 och 16/8 så går diskussionen om EU-migranter ibland över gränsen och blir direkt destruktiv.
Ett sådant exempel är Philip Sandbergs (FP) insändare den 12/8. Sandberg påstår att Miljöpartiet har försökt ”smyga igenom” ett bygglov, vilket är lögn. Ansökan om bygglov lämnades in på tjänstemannanivå som ett led i beredningen av ett ärende för beslut i vanlig demokratisk ordning. Vidare menar Sandberg att bland andra jag försöker ”tysta ned debatten”, en rätt allvarlig anklagelse från en folkvald politiker att rikta mot en annan. Det är dock inte första gången och jag upprepar den fråga som Sandberg hittills duckat för – när skulle jag ha försökt tysta ned debatten?
De grundläggande orsakerna till att EU-medborgare söker sig ett bättre liv i Lund löser vi inte på kommunal nivå. Men det duger inte heller att vänta på att EU eller regeringen ska lösa problemet samtidigt som situationen förvärras lokalt. Det är säkert många kommuninvånare som inte tycker att vi gör tillräckligt för att hantera frågan. Tyvärr finns det ingen enkel eller snabb lösning på problemet.
Att rättssäkert avhysa en person som saknar adress eller identitetshandlingar är idag en omständlig historia som i praktiken oftast rinner ut i sanden. Bättre då att kunna anvisa de som olovligen uppehåller sig på privat eller allmän mark till en annan plats där det är tillåtet att vara under en begränsad tid.
De resurser som det allmänna idag lägger på renhållning och upprätthållande av ordning skulle kunna användas bättre om kommunen möjliggjorde för de här människorna att vila, laga mat och sköta sin hygien i lugn och ro. Det är en solidaritet Miljöpartiet anser att vi har råd med.
Peter Bergwall (MP)Vice ordförande, kultur- och fritidsnämnden
Gå till toppen