Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Man kan inte köpa sig rätten att kränka andra

Jonas Bohman skrev 7/8 att ”Alla får uttrycka en åsikt i en riktig demokrati” om Sverigedemokraternas kampanj i Stockholms tunnelbana. Vi anser att kampanjen närmast kan rubriceras som hets mot folkgrupp, i detta fall mot romska EU-migranter. För oss vänsterpartister är det oacceptabelt att låta detta ske utan att reagera. Yttrandefriheten är förvisso en viktig hörnsten i en demokrati. I Sverige råder yttrandefrihet, men det råder också förbud mot hets mot folkgrupp.
Vänsterpartiet kommer aldrig att tolerera rasistiska och kränkande budskap i vår offentliga miljö, precis som till exempel Europarådet som kallat SD:s kampanj för ”anti-romsk” och ”provocerande”. Dessutom är kampanjen lögnaktig. En ny norsk studie slår återigen hål på den seglivade myten om att det rör sig om en organiserad kriminell verksamhet.
Vi anser att man inte kan köpa sig rätten att kränka andra och menar att ett demokratiskt samhälle inte stillatigande kan se på vad SD:s kampanj har för syfte.
Claudia Velásquez, Daniel Mena, Ingrid Mattiasson Saarinen, Jenny Björklund Hansson och Peter Ahlbom för Vänsterpartiet Helsingborg
Gå till toppen