Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vi vet inte vilka konsekvenser de särskilda insatserna för EU-migranterna får

Miljöpartiet har åtskilliga gånger försökt lägga locket på den diskussion som pågår i Lund kring en kåkstadsliknande bosättning för EU-migranter i rekreationsområdet Sankt Hans Backar. I diverse sociala medier säger Peter Bergwall (MP) att det är obehagligt att diskutera frågan. Joakim Månsson Bengtsson (MP) antyder att det är destruktivt att inte instämma i Miljöpartiets linje. Och kommunalrådet Emma Berginger (MP) menar att en diskussion ökar EU-migranterna utsatthet. Nu verkar partiledningen förfasas över faktumet att Lundaborna får skicka in sina synpunkter efter att Länsstyrelsen rivit upp bygglovet.
Politiken står inför ett vägval. Om Miljöpartiet driver frågan att alla som befinner sig tillfälligt i Sverige ska få försörjning, boende, mat, skolgång (vilket utbildningsminister Gustav Fridolin öppnat upp för) och tillgång till mark föreslår jag att de själva lägger ett nytt lagförslag i Sveriges Riksdag. Bergwall och Berginger kan driva detta via sina egna ministrar.
Från Folkpartiets sida tror vi det är orealistiskt och vittnar om en missriktad solidaritet. Vi säger ja till tillfälliga och akuta insatser lokalt, däremot nej till permanenta lösningar som dessa. Ett medmänskligt förhållningssätt är att rikta insatserna för att angripa orsakerna till att människor tigger på plats i Rumänien, vilket även biståndsorganisationer som Hjärta till Hjärta påpekar. Svaret är inte att utforma insatser som gör att fler människor söker sig till Lund för att tigga.
Rättstaten omfattar alla. I Sverige kan man inte ta sig friheten att bosätta sig eller lägga beslag på andras mark. Detta ska givetvis gälla också för dem, som likt EU-migranterna, vistas i Sverige tillfälligt under tre månader. Bergwall skriver (17/8) det är en solidaritet Miljöpartiet anser att vi har råd med. De har sagt ja till att kommunen skapar en parallell arbetsförmedling för EU-migranter, ett resurscentrum och tillsätter en samordnare, men vet inte till vilken kostnad och vilka konsekvenser. Det kan inte vara Lunds uppgift att kompensera för att ett annat EU-land sviker sina skyldigheter gentemot medborgarna.
Lösningen på diskriminering och utsatthet kan inte vara att människor tigger på Europas gator under tre månader. En sak jag lärt mig av många års arbete runtom i världen med människor som lever i extrem fattigdom och utsatthet är att man till slut blir ett offer om man ständigt behandlas som ett. Förväntningar på våra medmänniskor är att visa respekt.
Philip Sandberg (FP), oppositionsråd i Lunds kommun
Gå till toppen