Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bah Kuhnke: Våga stå upp för demokratin!

När kvinnor i förorter trakasseras av "sedlighetspoliser" och unga svenskar hyllar terrorister - då är det tecken på att något håller på att gå riktigt fel i Sverige.
– Klockan är tre minuter i tolv. Vi har varit för dåliga på att stå upp för demokratin, säger demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

På ett regeringssammanträde i förra veckan beslutade regeringen att inrätta en hjälptelefon.
Det blir en av de första konkreta insatserna som den rödgröna regeringen gör för att hejda radikalisering av unga muslimer.
Till telefonen ska en orolig förälder, en kompis eller en fotbollstränare kunna ringa när man ser att en ung människa börjat hylla våldsbejakande islamism – men också när ungdomar dras till nazism eller våldsbejakande vänsterextrema kretsar.
– I dag finns ingen bra kanal för ett rop på hjälp, förklarar Alice Bah Kuhnke, MP-statsråd med ansvar för kultur och demokrati.
Tanken är att en frivilligorganisation ska få ansvar för nödtelefonen. Uppdraget blir att slussa den orolige uppringaren vidare till lokala socialarbetare poliser och andra som kan hjälpa på plats.
Efter Säpos larm om att trehundra svenskar har anslutit sig till terrormilisen Islamiska staten i Syrien har myndigheterna fått kritik för att den gör för lite för att bekämpa våldsbejakande extremism.
Nu arbetar regeringen med två olika handlingsplaner.
I höst lägger inrikesminister Anders Ygeman fram en nationell plan mot terrorism. Det står redan klart att jihadresor ska kriminaliseras.
Till våren kommer regeringens samordnare Mona Sahlin med en handlingsplan för att främja demokrati. En hjälptelefon är redan beslutad. En annan del blir ett stöd till de svenskar som väljer att hoppa av terrorgrupper som Islamiska staten.
Är det rimligt att samhället ska hjälpa personer som frivilligt anslutit sig en terrorgrupp när de kommer hem?
– Det är det rimligt att vi gör allt för att skydda det svenska samhället. Empiri från andra länder visar att de som väljer att lämna våldsbejakande extremism och bli en del av demokratin måste få stöd. Precis som när någon lämnar fängelset.
– Men det är viktigt att betona att de som begått brott först och främst ska ställas till ansvar i domstol.
Sverige har i en lång rad år haft den största flyktinginvandringen (per capita) i Europa. Många av de nyanlända kommer från länder där de aldrig upplevt demokrati.
Vilka utmaningar innebär det för demokratin i Sverige?
– Vi har ett stort ansvar att värna den svenska demokratin. Vi har själva gjort en resa. Arbetarrörelsen. Rösträtten. Kvinnornas frigörelse. Vi kan inte förvänta oss att alla de som kommer förstår och aktar demokratin. Därför måste vi försvara den. Vi har varit alldeles för dåliga på att marknadsföra vår svenska demokrati. Det gör mig frustrerad.
I sommar har ett antal kvinnor som själva lever i invandrartäta bostadsområden vittnat om "sedlighetspoliser" som trakasserar kvinnor som inte klär sig enligt strikt muslimsk klädkod. Feministen Zeliha Dagli berättade om "skäggiga skuggor" i Husby utanför Stockholm. Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh talade om "männens diktatur" i bostadsområden som Bergsjön och Rosengård.
Detta, menar Alice Bah Kuhnke, är ännu ett tecken på att svenska politiker och myndigheter varit för dåliga på stå upp för det självklara: att demokrati och frihet ska gälla alla - även förortens kvinnor.
– Jag blir så jävla förbannad! Det har gått så långt att kvinnor som flytt från förtryck i sina hemländer upplever samma förstryck i sitt bostadsområde. Det är inte det Sverige jag föddes och fostrades i.
– För mig är det enkelt. Sverige är en sekulär demokrati. Vi har kämpat för kvinnors frigörelse. Det har kostat blod och tårar. Vi har en religionsfrihet som vi ska akta högt. Men den får aldrig gå utöver andra friheter. Med andra ord: Det är fullständigt oacceptabelt att vissa människor tar sig rätten att begränsa kvinnors frihet.
Länge förnekades att det finns en "hederskultur" i Sverige. Nu beskylls de kvinnor som vittnar om sedlighetspoliser för att "stigmatisera invånarna i förorterna".
– Jag förstår om de känner sig svikna, alla de kvinnor som flytt förtryck i sina hemländer sen får uppleva samma sak i Sverige, säger Alice Bah Kuhnke.
Vad beror det på att svenska politiker varit dåliga på att stå upp för demokratin?
– Rädsla av olika slag. Att framstå som främlingsfientlig. Att inte få behålla sitt jobb efter valet. Sen tror jag det beror på att vi är så konflikträdda i största allmänhet i Sverige.
Nyligen lämnade Alice Bah Kuhnke en rapport till riksdagen över de åtgärder regeringen nu vidtar för att förebygga våldsbejakande extremism och värna demokratin.
Politikernas ansvar är tungt, menar Alice Bah Kuhnke. Religiösa ledare måste ta sin del. Men också alldeles vanliga medborgare.
– Vi måste alla som medborgare ställa oss upp när vi ser förtrycket och säga. Det där är inte okej!

Alice Bah Kuhnke

Född: 1971
Uppvuxen: Värnamo
Familj: Gift med Johannes Bahn Kuhnke, tre barn.
Duktig sprinter i tonåren.
Fil kand i statsvetenskap.
Inledde sin TV-karriär som programledare i Disneyklubben.
Generalsekreterare i Rättvisemärkt, därefter grundare av tankesmedjan Sektor 3. Generaldirektör för Ungdomsstyrelsen. Styrelseledamot Rädda Barnen. Ledamot av Kyrkomötet.
Sen oktober 2014 är Alice Bah Kuhnke (MP) kultur- och demokratiminister.
Gå till toppen