Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kamp mot fossilerna

Stormvarning

Konsert för klimatfrågans skull med Titiyo, Rebecka Törnqvist, Magnus Carlson, Loney Dear, Isabella Lundgren, Bo Sundström, Goran Kajfes, Nino Ramsby, Tomas Andersson Wij och band. Kapellmästare: Carl Bagge. Posthusplatsen, Malmöfestivalen 19/8.

"Ingen kommer att få gåshud av en forskningsrapport, därför behövs musiken" sade mötesledaren Tomas Andersson Wij, och om inte förr så då gick det upp för oss att vi befann oss på ett väckelsemöte.
Det slumrande folket på den döende planeten behöver ruskas om, och det ska göras med segertoner.
Det är en medveten strategi, och han fick medhåll av Rebecka Segerström (nej, namnet är inte taget) som skapat den ideella organisationen Stormvarning, som verkar för återvinningsbara energi­källor: "Det gäller att lyfta frågan från seminariesalarna. Vi måste få in känslor i det här sällskapet, inte bara sprida information – det finns redan ute."
Så då fick vi hela paketet: vittnes­börd från de initierade, läsning ur skrifterna, många varningens ord, inspirationssånger och musik. Mest stringent, ändå inte främmande för ett jippo, var Thomas Sterner, professor i miljö­ekonomi, som inför FN:s klimatkonferens i Paris i december slog fast att det "måste bli dyrare att göra fel från klimatsynpunkt", och fick församlingen att ge en applåd åt koldioxidskatten.
Blev det någon gåshud, då? Ja, absolut. Goran Kajfes inledde som de flytande is­flakens Miles Davis: cool, men publiktillvänd. Han stannade kvar, jämte det ypperliga bandet, och bidrog till latinrocktrycket i Magnus Carlsons "Sträck ut din hand" – en av många låtar som tycktes bära på ett miljöbudskap, men som egentligen bara är en kärlekssång. Då var Nino Ramsby snäppet mer specifik, när han sjöng om hur "vi samlas kring hopp, som får oss att leva".
Andra höjdpunkter: Loney Dear i en lite mer tillbakadragen elektropoplåt, Titiyo i en oväntat het tagning av "Come Along". Peter Morén sjöng Luther Ingrams "I'll Be Your Shelter", i en version som liknade The Housemartins. Bo Sundström sporrades fint av Kajfes i "En ny skön värld", innan han avslutade alltihop med "Hög standard" som visade att nej: ingen har ännu lyckats återvinna Peps Persson.
Gå till toppen