Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Behrang Miri: Alla borde få lov att ha sommarlov

Sommarlov – sommarlov – sommarlov. Familjesemester, sol, bad, glass, charter, Mallis, Rhodos och Kanarieöarna. Orup har sjungit om Magaluf och Bamseklubben finns idag att hitta i både Turkiets västkust och Spaniens solkust.
Men på gården utanför mitt och många andras hem, går det att träffa de barnen som aldrig haft möjligheten att ”klubba” med Bamse eller se den verkliga Magaluf bortom Orups texter.
Gården framför miljonprogrammens höga betongblock blir på sommaren en oas av kreativitet och möten. I barnens värld kan en sandlåda bli till en sandstrand och en gunga till ett berg och dalbana. Från tidig morgon till sen kväll ekar barnens röster mellan betongblocken — från Lindängen till Norra Fäladen, Araby, Hammarkullen och Flemingsberg.
Men bortom skrattens ekande så går det även att höra de gnisslande ljuden från ett samhälle där klyftorna aldrig varit så stora som de är idag. Där vissa familjer kan åka på semester och andra aldrig varit utanför sitt bostadsområde. Ett samhälle där barnfattigdomen slår hårdast mot miljonprogrammens barn, barn till ensamstående föräldrar, barn från gamla bruksorter – ja alla de 230 000 barn som enligt Rädda Barnens statistik upplever barnfattigdom.
Alla barn har rätt till en schyst sommar och medan organisationer så som Naturskyddsföreningen, Rädda Barnen, Hassela Ungdomsrörelse, Hela Malmö, Media Avenue, RGRA, Reacta, massa fritidsledare, fritidsgårdar, socialarbetare med flera gör allt de kan för att ge den bästa möjliga sommaren för många av dessa barn så är det samtidigt många som blundar.
Det ska inte behöva vara de ideella krafternas ansvar att skapa de förutsättningar som behövs för att alla barn ska ha samma rätt och förutsättningar att utvecklas och var en del av samhället. Det krävs tydliga och långsiktiga politiska åtgärder och att en förståelse för att nedrustning av välfärden inte är ett utav dessa.
Alla barn ska ha rätt till ett schyst sommarlov och en semester fylld med utflykter, glädje och fritid – det gäller även miljonprogrammens barn.
Gå till toppen