Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fackligt uppror mot polisens toppchefer

Ett starkt missnöje jäser bland poliser i Skåne.
– När verksamheten havererar reagerar våra medlemmar på att cheferna förskönar verkligheten, säger Sophia Willander, ordförande för Polisförbundet Syd.

Sedan årsskiftet är hela Sverige en enda polismyndighet. Grundtanken är att polisen ska arbeta mer enhetligt och mer flexibelt.
Men enligt polisfacket är det bestående intrycket att myndigheten präglas av osund toppstyrning.
Enligt Sophia Willander, som till vardags är polis i Malmö, har toppstyrningen fört in polisväsendet i en djup förtroendekris mellan ledning och gräsrötter.
– Vi från polisfackets sida blir hela tiden utestängda. Poliser ute på fältet blir inte sedda, hörda eller bekräftade. Hittills har omorganisationen av polisväsendet inte lett till någon förbättring, säger hon.
Bristen på förtroende gentemot Dan Eliasson och Annika Stenberg har bland annat sin grund i att ingen av dem är poliser.
Läs också Hundratals nya poliser till Sydsverige
Dan Eliasson kommer närmast från Försäkringskassan, Annika Stenberg från Skatteverket.
– Dessutom upplever våra medlemmar att ingen av dem håller sig till sanningen när de beskriver hur polisen jobbar och hur effektiv svensk polis är i sitt dagliga arbete, säger Sophia Willander.
Hon anklagar rikspolischefen och regionpolischefen för att göra sitt bästa för att ständigt släta över de allt mer uppenbara brister som hon ser i det grundläggande polisarbetet.
Hon menar att de båda toppcheferna medvetet försöker dölja att polisens tillkortakommanden fått kriminaliteten att "skena".
Det senaste exemplet på vad hon ser som ren desinformation från den högsta polisledningens sida är den debattartikel som Annika Stenberg skrev i HD och Sydsvenskan nyligen om polisens effektivitet.
"Den nya organisationen har gjort att polisen i Region Syd kunnat få förstärkning... Insatserna är ett exempel på hur polisen nu står enad och kan göra skillnad i kampen mot den grova organiserade brottsligheten", hävdade hon i texten.
Läs också "Vi ska komma när folk ringer, utreda brott och ge den service som åligger oss."
För att bemöta artikeln har Sophia Willander skrivit ett öppet brev till regionpolischefen tillsammans med Växjöpolisen Tomas Stjernfeldt och Kristianstadspolisen Christian Löwegren – som båda är vice ordförande i Polisförbundet Syd.
På punkt efter punkt anklagar de Annika Stenberg för att fara med osanning:
"Nej Annika, vi jobbar inte effektivare, för vi har fler möten än någonsin... Nej Annika, våra medborgare känner inte den trygghet som de borde när vi låtit kriminaliteten skena och när kriminella kastar handgranater i några av våra städer... Nej Annika, vår utredningsverksamhet fungerar inte av det enkla skälet att inflödet är större än vår förmåga att utreda."
– Vi som skrivit oss samman är alla tre poliser i Region Syd, säger Sophia Willander.
– Annika Stenberg har retat upp både oss och alla våra kolleger. Det börjar märkas allt tydligare att vi har två personer i polisens toppskikt som helt saknar polisiär erfarenhet.
Enligt Sophia Willander borde Dan Eliasson och Annika Stenberg medge att det är kämpigt för en myndighet att gå igenom en stor omorganisation.
– I stället väljer de att försköna. Det skapar ingen tillit, säger hon.
HD och Sydsvenskan har sökt de båda kritiserade polischeferna för en kommentar.
Annika Stenberg uppges ha semester. Inte heller Dan Eliasson var under torsdagen tillgänglig för en kommentar.

Brevet i sin helhet

Här är hela det öppna brev som ledningen för Polisförbundet Syd författat till Annika Stenberg.
"Annika Stenberg, regionpolischef i region syd sedan ca 8 månader, har på debattsidor gett utryck för sina synpunkter på polisverksamheten i södra delen av vårt avlånga land. Efter det att dessa publicerats i bla Sydsvenskan den 14 aug, väcktes en hel del vrede hos polisanställd personal. Det hon skriver är i princip en upprepning av vad rikspolischef Dan Eliasson och hans numera mycket mäktiga HR-chef Kajsa Möller ger uttryck för. Den största gemensamma nämnaren för Annika Stenberg och Dan Eliasson är att ingen av dem hade någon som helst egen erfarenhet av polisarbete när de tillträdde sina tjänster.
Det är anmärkningsvärt att man sätter in två individer i en verksamhet som betyder så oerhört mycket för så många, och att de utvalda överhuvudtaget inte har någon som helst rutin, erfarenhet eller grundläggande kunskap kring det arbete de förväntas att leda. Ovanpå detta, som Annika Stenberg mycket riktigt påpekar, genomförs en omfattande omorganisation, och för att riktigt krångla till det, så skall vi samtidigt spara pengar.
Det som är riktigt intressant är våra olika uppfattningar om vad bra polisverksamhet innebär.
En sak är klar, vi tycker inte lika!
Vi som är poliser tycker inte att vi nu ger allmänheten den service som de förtjänar. Allmänheten är vår egentliga uppdragsgivare och därav detta inlägg i den allmänna debatten. Ni förtjänar att poliser på samtliga nivåer, tar Er oro på allvar.
Dan Eliasson som är vår rikspolischef, ärvde vi från Försäkringskassan.
Annika Stenberg som är vår regionpolischef, kommer närmast från Skatteverket och det är hon som efter journalisternas granskningar valt att skriva en debattartikel. Hon har ett problem; hon har inte förstått.
Nej Annika, det går inte bra för svensk polis.
Nej Annika, vi jobbar inte effektivare, för vi har fler möten än någonsin, vi gör fler icke polisiära arbetsuppgifter än någonsin och vi har så grava bemanningsproblem inom organisationen så att vi inte kan jobba effektivt. Det är jättesvårt att vara effektiv, engagerad och tillgänglig när vi inte ens kan svara på 112 samtal inom anständig tid.
Nej Annika, våra medborgare känner inte den trygghet som de borde, man gör inte det när vi har låtit kriminaliteten skena och när kriminella kastar handgranater i några av våra städer.
Nej Annika, våra medborgare känner inte den trygghet som de borde, man gör inte det när kriminella säljer narkotika öppet bla utanför förskolor i Malmö, samtidigt som du väljer att stänga ner våra narkotikaavdelningar och ändå hävdar att vi har tillräckliga resurser. Narkotikapoliser som både letar och finner mer än narkotika, tex både handgranater och vapen, när de tillåts att verka i samhällets mörkare kvarter.
Nej Annika, vår utredningsverksamhet fungerar inte av det enkla skälet att inflödet är större än vår förmåga att utreda. Det hjälpte inte ens att du förbjöd ärendebalanserna att öka över sommarmånaderna.
Nej Annika, vi förebygger inte brott längre i den omfattningen som vi borde! Det var länge sedan vi fanns ute i samhället på det sätt som Du ger sken av. Var ska du få områdespoliserna ifrån? Vi närmar oss nämligen inte medborgarna ett skvatt genom att du döper om garagepersonal till områdesresurs.
Nej Annika, förstärkningar är fel ord. Den totala summan av poliser är konstant efter rikdagsbeslut om antal poliser. Då vi redan är för få poliser i landet så är det så nära en lögn man kan komma att säga att man förstärker när man i själva verket dränerar de "fattiga kusinerna från landet" för att man tappat greppet i en annan del av regionen. Som en mycket klok numera pensionerad polischef uttryckte saken: "-Vi sitter i en båt med 7 hål, men vi har bara 5 korkar, så vi flyttar korkar, öser och ror det värsta vi kan, men en idiot kan se att det inte håller i längden".
Hade vi varit ett aktiebolag hade det varit brottsligt att inteckna samma personal på flera olika ställen! Det är i de sammanhangen inte tillåtet att redovisa ett bolag som starkare än vad det egentligen är, något som sker hos oss dagligen...
Varför är det så svårt att vara ärlig och uppriktig? Det borde vara enklare än någonsin nu när du har en polisskjorta på dig, poliser förväntas nämligen tala sanning. Svensk polis måste ha mer resurser så att vi ges möjlighet att klara vårt uppdrag. Hur tror du din egen personal uppfattar dig när du inte levererar sanningen?
Berätta nu vad som egentligen krävs för att vi ska ha en fungerande polis, skall det vara så himla svårt?
Låt oss poliser åter få möjlighet att Hjälpa, Skydda och Ställa till rätta."
Sophia Willander, polis Malmö, ordförande Polisförbundet Syd.
Tomas Stjernfeldt, polis Växjö, vice ordförande Polisförbundet Syd.
Christian Löwegren, polis Kristianstad, vice ordförande Polisförbundet Syd.
Gå till toppen