Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Aktivist: ”Sluta köra runt fattiga människor”

Lägret på Sorgenfri får stöd av nätverket Solidaritet med EU-migranter.
Jonas Bjärby: ”Vi gör vad vi kan för att hitta en bättre lösning än där de bor nu”.

Jonas Bjärby från nätverket Solidaritet med EU-migranter.Bild: Karin Hartley/arkiv
Ett stort engagemang för EU-migranterna i Malmö, det var en av anledningarna till att nätverket startade i höstas. Bakom namnet står en blandning av privatpersoner, organisationer och föreningar. Enligt Jonas Bjärby är det "omtanke och solidaritet" som förenar alla aktiva.
– Vi försöker hjälpa dem utifrån deras situation. De får hjälp med ledsagning, kontakter med vården och möjlighet att skriva in sig på arbetsförmedlingen för att få jobb, säger han.
När kommunen sade nej till direkt stöd till lägret gick nätverket in med insamlade pengar. Nu finns bajamajor och en sopcontainer på plats. Malmös ledande politiker menade att en sådan åtgärd skulle sanktionera en kåkstad.
Hur ser du på det?
– Kåkstaden finns redan där, det är inte något nytt. Hemlösa har bott på tomten i decennier. Frågan är vad man gör för hemlösa som har behov av att gå på toaletten och att slänga grejer. Det behövs en typ av stöd eftersom de finns där.
Vad tycker ni om att de bor där?
– Varken vi eller de som bor där tycker att det är en optimal plats. Men eftersom Malmö stad inte har presenterat något annat är det här bättre än att bli utkastad på gatan. Att kunna landa någonstans och känna att man kan sova gott och att känna trygghet mot hatbrott.
Ser du några problem med att stödja lägret?
– Problematiken med boplatsen är kopplad till större problem. Någonstans måste man lyfta frågan och sluta köra runt fattiga människor. Vi tar strid för de fattiga som inte har någonstans att ta vägen. Vi gör vad vi kan för att hitta en bättre lösning än där de bor nu.
Hur ser du på framtiden?
– Malmö stad måste ta sitt ansvar. Hitta bättre boplatser, skapa en camping där folk kan ställa sina bilar och husvagnar och där det är goda sanitära förhållanden.
Gå till toppen