Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Staden är bättre än sitt rykte”

I drygt ett halvår har Landskrona kommun haft en tillväxtchef. För Anna Classon är uppdraget, att lyfta bilden av hemstaden och att ge ”pärlan vid Öresund” glans på nytt, rena drömuppgiften.
Landskrona förknippas ofta med negativa rubriker. Hur kan du vara så positiv till framtidsmöjligheterna?
– Vår familj valde för sjutton år sedan att bosätta sig i kommunen, trots att vi inte är härifrån och inte jobbade här. Det gjorde vi för att läget vid havet och närheten till i stort sett allt var perfekt, samtidigt som staden var en bra miljö för våra barn att växa upp i. Staden är bättre än sitt rykte och jag är övertygad om att vi kan lyckas med att visa det.
Vilken är din största tillgång i jobbet?
– Jag har ett starkt driv i det jag gör och uppfattar mig som tillräckligt uthållig för att kunna åstadkomma resultat. I det här jobbet ser jag också min bakgrund inom det privata näringslivet som en tillgång. Det har nog inneburit att vi kunnat växla upp arbetet med det uppdrag vi fått.
Vad är du mest nöjd med under din första tid som tillväxt- och näringslivschef?
– Att vi tagit stora kliv framåt runt nyföretagande och också klättrat på rankningen som företagarkommun. Vi har börjat skapa en relation med företag i kommunen som vi tidigare saknat kontakt med.
Hur har det gått till?
– Vi arbetar flitigt med personliga möten och jag är ofta ute och träffar företagare. Det är ett arbetssätt som jag tror mycket på.
Ser du en stor skillnad på att jobba privat och kommunalt?
– Om jag eventuellt hade en bild av ett jobb inom ett tungt kommunalt maskineri så har verkligheten varit en helt annan. Jag tycker miljön är väldigt stimulerande här och eftersom det inte direkt fanns någon företrädare till mig har jag själv i hög grad kunnat forma arbetet. Det hade inte fungerat om någon velat placera mig i en liten box.
Hur mycket jobbar du?
– Så mycket som behövs. Jag är engagerad i mitt arbete, men också angelägen om att livet ska innehålla andra saker och ser inget egenvärde i att ha medarbetare som tillbringar kvällarna på kontoret. Det är resultat som räknas.
Anna Classon.Bild: Jenny Leyman
Vad gör du om tre år?
– Jag är kvar i det här arbetet om jag själv får bestämma. Jag älskar det här uppdraget. Det är det första jobb jag varit sugen på att söka under de senaste tjugo åren. Jag är ingen som snabbt flyr vidare. Jag har stannat runt tio år på mina tidigare jobb.
Vilken ålder upplever du att du är i just nu?
– Min verkliga ålder. Jag är ganska pragmatisk och bra på att skippa saker jag inte kan påverka.
Vem är din förebild?
– Percy Barnevik har alltid imponerat på mig. Han verkar ha tålamodet och förmågan att lyckas med riktigt stora företagsmässiga utmaningar parallellt med ett socialt engagemang. Sen gillar jag hans devis att allt är möjligt och allt kan bli bättre, större och vackrare.
Vad är det svåraste med att vara Anna Classon?
– Min otålighet och min strävan efter att få allt att fungera perfekt. Dygnet har bara 24 timmar och det kan vara lite svårt att acceptera. Samtidigt vill jag alltid göra saker med kvalitet.
Har du något motto?
– Skjut inte upp de glada stunderna till veckoslutet eller semestern. Gör vardagen lustfylld. Jag älskar vackra möbler. Favoriterna hemma är en stingray-fåtölj och ett breeze-bord formgivet av Monica Förster. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att ha böcker i bokhyllan som jag inte gillat att läsa.
Anna Classon
Aktuell: Tillväxt- och näringslivschef i Landskrona.
Född: I Göteborg.
Bor : Villa i Landskrona sedan sjutton år.
Familj: Man (egen företagare i IT-branschen), fyra barn 12-23 år, tre hästar och en hund.
Ålder: 44.
Bakgrund: Vd i det egna bolaget MPG Miljöprodukter samt marknadsföringsansvarig på Semcon.
Kopplar av med: Långa promenader vid havet och träning med hästarna.
Soundtrack of my life: Fastnar framför allt för filmmusik. Favoriten är kompositören Rachel Portman som skrivit musik till bland annat Lasse Hallströms ”Ciderhusreglerna” och ”Chocolat”.
Gå till toppen