Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inför döden ångrar få att de inte simmat med delfiner

Nu vaknar Sverige efter sommardvalan. Skolorna börjar och vardagen är tillbaka. Semestern är över och sannolikt är du misslynt.
Det blir ju aldrig som man tänkt. Och i år hade de flesta av oss inte ens tur med vädret. 2005 frågade BBC tjugotusen personer vad de vill göra innan de dör. Enligt svaren drömmer människor om att simma med delfiner, vandra på inkaleden, hoppa fallskärm, flyga luftballong, dyka vid Stora Barriärrevet och så vidare.
Vi tycks längta efter extraordinära upplevelser, sådant som inte finns i vår vardag utan går utöver den vanliga lunken. Det britterna i BBC:s undersökning har på sin bucketlist är en massa aktiviteter som förknippas med resande och turism: med ett annat liv än det liv som är vårt elva månader om året.
Det är när vi är lediga från våra vanliga liv, med arbete och dagis och skola som vi ska fylla våra liv med mening. När vi har semester. Då ska drömmar uppfyllas. Hur många drömmar uppfyllde du den här semestern?
Läs också Stressexpert: Försök behålla ett inre lugn
För några år sedan publicerade The Guardian en intervju med en sjuksköterska som arbetade med vård av människor i livets slutskede. Hennes svar på vad människor ångrar när de ligger på dödsbädden spreds snabbt. Mest av allt ångrar människor att de inte haft modet att leva enligt sin egen vilja. Många människor upplever uppenbart att de levt enligt omvärldens förväntningar snarare än i enlighet med sin egen önskan.
Vidare ångrar döende människor att de arbetat för mycket, att de tappat kontakten med sina vänner, att de inte tillbringat tillräckligt mycket tid med sina barn och att de inte unnat sig att vara lyckliga. Inte ett ord om ånger över att de bestigit för få berg eller aldrig simmat med delfiner alltså.
Läs också "I det här jobbet kan man aldrig stänga av"
Det människor ångrar är sin egen oförmåga att välja det liv de önskar, att ta vara på sin frihet. Livet är inte de där fem veckornas semester utan alla veckor, varje dag, hela året. Freud skriver att det goda livet är att ”få älska och arbeta” – och älskar och arbetar gör vi, om vi har tur, i vår vardag.
Resultatet av BBC:s undersökning får mig att tänka på John Stuart Mills citat om att det är ”bättre att vara en otillfredsställd människa än ett tillfredsställt svin”. Det goda livet är, menar Mill, det liv människan själv valt. Det är ju naturligtvis inte omöjligt att ett liv med delfiner och bergsbestigning är ett gott liv för någon våghals därute, men jag är tveksam till om det verkligen är det för majoriteten av oss.
Läs också Åsa Anderberg Strollo: Skippa sommarlovsberättelserna – skolan bör inte påminna om den olikhet som rått
Det är inte på semestern drömmar ska uppfyllas. Det är nu. När det blir mörkare på kvällarna, kyligare i luften och träden fäller sina löv. Det är nu du bestämmer vad du vill göra med ditt liv och hur du vill leva det. Varje dag från och med nu.
 
Mer:
The Guardian: ”Top five regrets of the dying” 
Läs fler av Ann Heberleins texter  
Gå till toppen