Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Kinas tröga tillväxt ger global oro

I decennier har Kina varit världens verkstad och ekonomiska motor. Men hur länge till ska guldåren vara?
Ingen vet. Och i frånvaron av pålitliga siffror sprider sig osäkerheten bland världens börser, bolag och sparare.

Igår klockan 14.26 kom telegrammet som berättade att hela årets börsuppgång på Stockholmsbörsen raderats. Ändå var det inget mot Shanghai-börsen, som på en dags handel under måndagsmorgonen föll med 8,49 procent.
– Att börsen skulle gå ner var ganska väntat. Den underliggande frågan är vad vi tror om Kinas ekonomi framöver, förklarar Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.
Investeringar handlar om förhoppningar om framtiden. I många år har den som placerat pengar i Kina också fått sina förhoppningar infriade. När en ekonomi växer så det knakar blir kakan stor och räcker till många.
Nu är denna era över.
– Det kommer väl inte som någon överraskning att den kinesiska ekonomin skulle sakta in förr eller senare. Men man ska komma ihåg att även dagens tillväxtmål på sju procent är en hög siffra, säger Sonja Opper, professor och Kinakännare vid Ekonomihögskolan i Lund.
Själva korrigeringen av aktiekurserna som vi sett de senaste dagarna är alltså en sak, kanske rentav en naturlig justering.
– Jag var i Kina i maj och hörde taxichaufförerna tala om att ta lån och investera på börsen. Då vet man att det handlar om en bubbla, fortsätter Sonja Opper.
Historiskt sett har Kina visat extraordinär förmåga att bibehålla sin höga tillväxt. År efter år har BNP ökat med tio-tolv procent.
–  Den kinesiska regeringen har enorma instrument för att stimulera sin ekonomi, och genom sitt politiska system kan de agera snabbare än andra länder, förklarar Sonja Opper.
Just detta har också skett de senaste åren. Såväl räntesänkningar, statliga investeringar och senast en devalvering har genomförts. Ändå planar tillväxttakten ut.
Det är i detta läge som internationella investerare börjar sälja av Kinatillgångar - och utlöser gårdagens börsfall, världen över.
Osäkerheten accentueras av att scenariot är så oprövat: något motsvarande har aldrig tidigare skett.
Ekonomiska data från Kina är dessutom osäkra och manipuleras politiskt. Att fixa rekordtillväxt i sin region är en karriärväg för kinesiska politiker - även om det skulle ske till priset av skuldsättning och fejkade konton.
Inte ens indikatorer som råvaruinköp eller elförbrukning är pålitliga, eftersom den kinesiska ekonomin är stadd i snabb förändring från basindustri till tjänsteföretag, och alltså gör av med mindre råvaror.
– Hade motsvarande inbromsning skett i USA eller Europa hade vi vetat vilka indikatorer som var viktiga. I Kina har vi inte samma data, kommenterar Robert Bergqvist.
Och risken, fortsätter han, är att det inte heller kommer några sådana lugnande data.
– För att lugna marknaderna behöver vi snabbt få tydliga indikatorer på att tillväxten börjar vända upp igen.
Det gäller alltså att hålla två samverkande skeenden i huvudet samtidigt. En kortsiktig, som gäller aktiekurserna. En långsiktig, som handlar om Kinas ekonomiska status och framtid.
Och ska Kina komma vidare krävs andra saker än bara klassisk keynesiansk stimulanspolitik. Reformer, till exempel. Av politik och juridik, menar Kinaanalytikern Kristina Sandklef.
– Att bara pumpa in pengar i infrastruktur fungerar inte längre. Det måste bli lättare att starta företag och mindre byråkrati och korruption.
Ett problem är att det varit svårt att investera i Kina. För vem vill sätta miljarder i ett land, där partibossarna alltid ha sista ordet? Då är det bättre att köpa fastigheter i London, resonerar de riktigt rika kineserna.
– En annan osäkerhetsfaktor gäller arbetskraften. Ettbarnspolitiken har gjort att det börjar saknas billig arbetskraft. Migranternas och fabriksarbetarnas barn är bättre utbildade och vill ha bättre jobb. Vilket gör att stora delar av till exempel textilindustrin just nu flyttar utomlands, säger Kristina Sandklef.
Hur påverkas då Sverige av allt detta? För de företag som säljer direkt i Kina blir kakan förstås mindre, och konkurrensen om kontrakten tuffare.
För råvarubolag som Lundin Petroleum, Boliden och SSAB, som levererar råvaror till verkstaden Kina, väntar fallande priser när efterfrågan viker - och mycket riktigt tillhörde just deras aktier till de stora förlorarna på Stockholmsbörsen igår.
Minst lika viktig är den indirekta effekten, när hela världsekonomin bromsar in.
– Kina är en nyckelspelare i världsekonomin, men en ny nyckelspelare. Det är det som är problemet. Vi vet inte hur de kommer att hantera situationen. Och då får vi den här osäkerheten, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.
Gå till toppen