Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lista: Kolla miljöeffekten av olika livsmedel

Miljöeffekten av ett kilo nötfärs motsvarar över femton mils bilkörning, medan ett kilo potatis knappt tar en runt kvarteret. Glädjebudskapet är att chips och glass ger hyfsat låga klimatavtryck.

Att fyra kilo nötfärs motsvarar en bilresa från Lund till Stockholm i koldioxidutsläpp är kanske inte det man funderar på när man snabbt dumpar ner köttfärstrågen i kundvagnen, på väg hem till den hungriga familjen. Hade man valt samma mängd fläskfärs istället hade man nått strax förbi Karlshamn och tog man hälften lök och morötter i pastasåsen halverades körsträckan nästan.
 
 
I början av sommaren hamnade miljöminister Åsa Romson (MP) i blåsväder för att hon inte vill ha koldioxidskatt på mat, trots att nötköttet har så stor miljöpåverkan. I debatten kallades nötköttet miljövärsting.
Men hur kan man tänka när man går runt med sin kundvagn i matbutiken? Vilken effekt har olika livsmedel?
Forskaren Elin Röös på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala har tagit fram en mat-klimat-lista, med hur mycket koldioxid ett kilo av olika livsmedel motsvarar. Vi utgick från den och räknade ut vad maten skulle motsvara i bilkörning.
Det är lätt att konstatera att köttet ligger högt och grönsakerna lågt. Att viltköttet hamnar bland bönor och rotfrukter beror på att Elin Röös här bara räknar miljöeffekten av jakten. Djuren ingår naturligt i ekosystemet och föds inte upp av människor. När man driver upp exempelvis hjortkött kommersiellt ser siffrorna helt annorlunda ut.
Kyckling är det djur som är mest effektivt omvandlar foder till kött. Man kan äta 8,6 kilo kyckling med samma miljöeffekt som ett kilo nötkött.
Och hur lång kommer man på ett kilo falukorv då?
Ganska precis fram och tillbaka mellan Lund och Malmö.
Gå till toppen