Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Little Big Malmö ska ta hela världen till Malmö

Little Big Malmö ska göra Malmö till världens mest internationella stad. Allt som fattas är 24 personer.
– Vi vill visa världen vilken fantastisk kultur och vilka fantastiska bolag det finns här, säger initiativtagaren Finnur Sverrisson.
Tillsammans med Lars Lyberg har han grundat stiftelsen Little Big Malmö. Idén började Finnur Sverrisson att arbeta med på allvar för ungefär ett år sedan.
– De senaste fem åren har jag haft en vision att göra Malmö till den första staden i världen där det finns invånare från alla 193 länder som är medlemmar i FN, säger Finnur Sverrisson.
För Lars Lyberg var det enkelt att ställa sig bakom idén och arbetet med stiftelsen.
– Det handlar om att skapa en stad som man vill bo i, och som man vill att ens barn ska växa upp i, säger han. Jag vill att det här ska leda till ett mer inkluderande Malmö som blir bättre på att säga välkommen till alla, oavsett skälet man kommit hit.
Enligt Little Big Malmö finns idag 179 nationaliteter representerade i Malmö, varav 169 är FN-nationer.
– Vi har valt att utgår från begreppet FN-länder eftersom det anses som en neutral måttstock och samlar länder som arbetar för fred, säger Finnur Sverrisson. Inte ens i New York, där FN:s högkvarter ligger, finns alla nationaliteter representerade.
– Projektet är för att de nationer som redan finns representerade, tillsammans med de 24 som kommer hit gör Malmö komplett, säger Lars Lyberg, Vi behöver alla varandra för att lyckas, alla här räknas, alla här bidrar, det är vår stad tillsammans.
För att lyckas locka de sista 24 nationaliteterna till staden vill stiftelsen Little Big Malmö under ett år erbjuda ett så kallat mjuklandningspaket till enskilda eller familjer från de 24 länderna som är intresserade av att flytta till Malmö. Det handlar om allt från jobb eller utbildning, boende, busskort, en cykel och biljetter till kulturupplevelser i staden.
– Vi står för resan hit också och dessutom en returbiljett om det skulle vara så att man av någon anledning inte trivs, säger Finnur Sverrisson.
Projektet ska finansieras av Malmöborna och näringslivet i Malmö. Genom att sälja aktier i projektet hoppas man att få in de tio miljoner kronor som man räknat med att projektet kommer att kosta.
– Dels behöver vi pengar till mjuklandningspaketen och dels till två personer som ska jobba med projektet i år och nästa år.
Medborgaraktierna säljs för 16 kronor styck och i veckan lanseras också en företagsaktie som företag i Malmö kan köpa. Priset varierar beroende på företagets storlek och den billigaste kommer att kosta 16 000 kronor.
– Ett tiotal företag har redan gått med på att betala 100 000–200 000 kronor för företagsaktien, säger Finnur Sverrisson.
– Vi vill att malmöiterna ska äga initiativet stillsammas, säger Finnur Sverrisson. Det här är inget som kommunen ligger bakom och vi kommer heller inte att söka finansiering av kommunen. Little Big Malmö ska finansieras av näringslivet och Malmöborna.
Efter att Little Big Malmö uppmärksammades av Wired i slutet av förra veckan har responsen varit enorm, enligt initiativtagarna.
– Det är många som har hört av sig och vill att det ska finnas en stad där alla nationaliteter finns representerade, även om det inte blir just i deras stad, säger Finnur Sverrisson.
– Det är kul att så många har tagit till sig idén så snabbt, säger Lars Lyberg. De som tycker att det är viktigt att säga välkommen är i en enorm majoritet och det är många utanför Malmö som har hört av sig och undrar vad de kan göra.
I stiftelsens styrelse ingår förutom Finnur Sverrisson och Lars Lyberg även Marcus McKinley och Carin Dahl.
– De har ett växande nätverk av Malmövänner som vill hjälpa idén framåt, säger Sverrisson. Vi kommer att ha ett informellt råd som består av personer med olika bakgrunder, sysselsättningar, åldrar och nationaliteter säger han.
Här är de 24 länderna som saknas i Malmö:
Antigua, Barbuda, Andorra, Belize, Bhutan, Brunei, Grenada, Kiribati, Komorerna, Liechtenstein, Maldiverna, Marshallöarna, Mikronesiska federationen, Oman, Nauru, Palau, Saint Kitts Nevis, Salomonöarna, São Tomé Príncipe, Sydsudan, Tonga, Vanuatu, Tuvalu, Östtimor.
Mjukstartspaketen är begränsade till ett per land och först till kvarn som gäller.
Läs också: Stjernfeldt Jammeh: ”Det finns ett stort engagemang för staden”
Gå till toppen