Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Politiker och EU-migranter nobbade varandras möten

Malmös ledande politiker nobbade EU-migranternas inbjudan till lägret vid Industrigatan. Istället bjöd de in till ett eget möte samma dag.
– Det är nonchalant, säger Martin Cornell i nätverket Allt åt alla.

I lägret vid Industrigatan står ett sextiotal EU-migranter i en halvcirkel. Flera av dem går fram till mikrofonen där Vänsterpartiets Hanna Gedin nyss fick applåder när hon sa:
– Jag beklagar att jag är den enda politikern som kommit hit idag. Hoppas ni får besked av ansvariga politiker vid ett annat tillfälle.
En äldre man som bor i lägret tar mikrofonen. En tolk står bredvid, beredd att översätta.
– Den här platsen ger oss trygghet. Just nu är det den lämpligaste platsen för oss.
En annan man kommer fram och pratar om attackerna mot romer i andra delar av landet. Situationen i Malmö beskriver han som "ganska unik".
– Jag vill tacka Malmö stad för att vi fått vara här. Jag skulle uppskatta om vi får vara kvar.
Boende i lägret bjöd för ett par veckor sedan in Malmös politiker till mötet för att visa upp lägret och diskutera lösningar nu när tomten ska bebyggas.
Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ kom. Det gjorde också Skånepartiets Carl P Herslow, även om han inte var bjuden.
Kommunalrådet Karolina Skog (MP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, valde däremot att vända på steken och istället bjuda in EU-migranterna till ett möte på Stadshuset, samma dag fast en timme senare. Det gick sådär.
Tjugo minuter efter utsatt tid fanns inte en enda EU-migrant på plats och den inhyrda tolken, ordningsvakterna och chefstjänstemännen kunde gå hem.
– Jag uppfattade det som ärligt menat att de vill komma och få information om våra planer och det ville jag gärna ge. Så jag beklagar det, säger Karolina Skog.
Martin Cornell, som varit med och arrangerat mötet i lägret, tycker att Skogs agerande är märkligt. I mejlkonversationen dem emellan framgår att ingen av dem accepterat varandras inbjudningar.
– Det är hånfullt mot de 200 till 300 som bor här, det är nonchalant, säger Martin Cornell.
Gå till toppen