Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hela Malmö gjorde kaos med Celtic

”Sången innehöll så mycket stolthet”, skriver Max Wiman i sin krönika.

Bild: Bildbyrån
Jo, nog sjöng hela Stadion alltid – och jag tror att ekot visar sig ha levt kvar hela natten.
Vi har beskrivit stämningen på Stadion med sådan emfas och ändå går det att hitta nya nyanser varje gång Malmö FF erövrar en bit av Europa till.
Sista kvarten stod 19 500 Malmösupportrar upp non stop – men faktum är att hela matchen stod hela publiken på nedre delen av östra läktaren upp.
När Malmö FF gjorde 1-0, sjöng publiken ”Vi vet, vi kan, 2-0 till Malmö”.
När Malmö FF gjorde 2-0, sjöng publiken ”Vi vet, vi kan, 3-0 till Malmö”.
Jag antecknade – ”övermod?”.
Jag har ändrat det till ”malmöitiskt” nu.
Det var något alldeles speciellt med sången igen, den innehöll så mycket stolthet.
”Vi vann igen Malmö, vann igen…"
Jo, det var verkligen hela Malmös galna seger och förstår ni att detta lag som kämpar och kämpar för att hitta sin identitet i allsvenskan i år kommer att tampas med Europas största fotbollsstorheter hela hösten mellan mötena med Halmstad och HIF?
Om de 200 miljonerna kan vi väl snacka mer om en annan dag, just den här kvällen kändes de inte viktiga, det var publikens kväll, det var framför allt spelarnas kväll.
Som de sprang, som de slet, som de ville av sina pumpande hjärtan att göra det här möjligt. Åge Hareide hivade kavajen redan vid tre minuter och sedan gjorde Malmö FF kaos med Celtic.
För det är faktiskt den enkla sanningen. Har vi pratat om tur och marginaler tidigare, så var det här när vi summerar efter 90 minuter naturligtvis dramatiskt, länge en olidlig plåga för alla supportrar, som nästan alltid lider mest i ledning – men egentligen en solklar seger till det bästa laget.
En nästintill prickfri försvarsinsats, där Celtics hölls utanför straffområdet och märkligt nog höll fast vid sin fastkörda spelidé i stället för att ösa in bollar över hemmaförsvaret.
I andra ändan skapade Malmö FF inte bara två mål, utan en lång rad jättelägen och hade inte Craig Gordon varit omänsklig i målet, hade hade det här tagit slut långt tidigare.
Och tänk i andra änden av planen, att MFF knockar med två nickmål – på hörna.
Klasservar från Yotún och Rodic, klockrena touchar från Rosenberg och Carvalho.
På torsdag väntar alltså nästa MFF-drama – lottningen till Champions League.
Kvallottningar är speciella, det här är något helt annat. De fem sista kvalmatcherna spelas först på onsdagen.
Spännvidden mellan lagen är faktiskt enorm. Inte minst då i den första potten av de fyra. Detta beroende på Uefas val att endast tillåta mästarlag i denna.
Överst tronar mästarna Barcelona – längst ner Eindhoven, med en rankningspoäng lite bättre än Salzburgs bara.
Att få Eindhoven är en på pappret oändligt mycket lättare lottning än alla andra lagen, möjligen St Petersburg undantaget.
Och ja, Zlatan Ibrahimovics Paris Saint Germain finns där, men finns Zlatan verkligen där när det är dags?
Andra potten är totalt sett nästan häftigare - med båda Madrid- och Manchesterlagen.
Kom dock ihåg att två lag från samma land inte kan komma i samma grupp.
Den tredje potten känns faktiskt mest jobbig och inte lika inspirerande. Risk för tunga bortaresor till Turkiet, eller mot någon av motpolerna i inbördeskrigets Ukraina: Kiev eller Donetsk (som väl knappast får spela hemma).
Ett gottebord med väldigt varierad kvalitet där det gäller att hitta rätt i skålarna.
Just i det här fallet kan ju faktiskt de sämsta bitarna smaka bäst…
 
Gå till toppen