Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Sluta dalta med svenska byggjättar

Sverige lider av bostadsbrist. Politikerna famlar. Skulden faller till stor del på byggbranschen, som behöver reformeras. Ökad effektivitet och internationell konkurrens är nödvändigt.
Turning torso är enligt Svante Nybyggars ett exempel på att det offentliga är för mjäkiga i förhållande till de svenska byggjättarna.Bild: Hussein El-Alawi
Byggkostnaderna i Sverige ligger drygt 70 procent över EU-snittet, enligt Nybyggarkommissionen. Jon Åsberg, chefredaktör för Affärsvärlden, har sagt: ”Den svenska byggbranschen är ett dysfunktionellt oligopol som inte har visat någon produktivitetsförbättring att tala om under de senaste två decennierna.” Tidigare bostadsministern, Stefan Attefall, efterlyste fler utländska byggföretag ”för att bryta obalansen”.
Efter att själv ha blivit förödmjukad av ett dotterbolag i Skanska vid tillbyggnaden av vår villa – en förskräckande byggprocess och dessutom alldeles för dyr, enligt en fristående byggexpert – har jag under flera år intresserat mig för byggbranschen. Vi är alla med och göder den med våra skattepengar.
Det tycks som att varenda offentligt bekostat bygge blir mycket dyrare, ofta dubbelt eller flerdubbelt så dyrt som planerat. Och så fortsätter det, år efter år. Skattemiljarderna rullar i väg utan styrning och kontroll.
Byggjättarna Peab, Skanska och NCC verkar kunna göra lite som de vill. De omsätter tillsammans 100 miljarder kronor i offentliga uppdrag. Det offentliga blir bortdribblat, på grund av okunskap och mjäkighet. Malmö nya konserthus blev 700 miljoner dyrare än Skanska ursprungligen sagt, enligt Sydsvenskans granskning.
Svenska dagbladet har avslöjat det ekonomiska haveriet bakom nya Karolinska sjukhuset i Stockholm. Detta sjukhus kommer att kosta skattebetalarna tio gånger mer än ett motsvarande toppsjukhus i Tyskland. Tio gånger mer!
Genom mitt jobb som skribent inom kommunikation, har jag fått inblick i många branscher men aldrig sett någon som behandlar sina kunder så illa som byggbranschen. Det gäller alla funktioner. Jag hade oturen att först anlita en besiktningsman med bristande kompetens och vände mig till yrkesorganisationen, SBR Byggingenjörerna, för att få upprättelse. Kalla handen.
Kritiska röster är legio. Projektchefen bakom Turning Torso sa i Sydsvenskan nio år efter husets färdigställdes att byggaren, NCC, kom med en ”Kalle Anka-kalkyl”. Man har också kunnat läsa om Peab, som tilldelats mark för att bygga 3 000 bostäder men klarade av att bygga 700.
Den stridbara arkitekten Fredrik von Platen menar att byggbranschen snyltar på de framsteg som görs i andra branscher. Maten har sedan 1990 blivit billigare, bilindustrin har hållit nere kostnaderna genom ökad industrialisering, men kostnaden för nyproducerade bostäder skjuter i höjden. Byggbranschen är för övrigt utpräglat manlig, kvinnor söker sig ogärna till den. Enligt fackföreningen Ledarna är knappt var tionde chef i byggbranschen en kvinna. Väsentligt sämre än i andra branscher.
Istället för att prata om subventioner för att bygga bort bostadsbristen, måste politikerna tuffa till sig – ställa högre effektivitetskrav på byggjättarna och verka för att utländska byggare är med och lägger anbud. Med tanke på hur många skattemiljarder som i dag slösas bort vore mycket vunnet.
Svante Nybyggars
Gå till toppen