Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

5 saker som lejonet Lunde kan göra nu

Och en verklig nödlösning.

Maskoten Lunde hann aldrig utföra några officiella uppdrag innan lejondräkten åkte ner i källaren. Domen i sociala medier blev inte nådig.
Lunds universitets egna maskot, som aldrig var officiell, blev kortlivad.Bild: Ingemar D Kristiansen
”Funderar på att skicka ett brev till universitetsrektorn med en deklaration att ekonomisk-historiska institutionen inte kommer att delta i några aktiviteter eller sammanhang som involverar lejonet Lunde”, skrev professorn tillika vänsterpartisten Mats Olsson på sin Facebook-sida.
Förhoppningsvis kommer tygdräkten att få ett vettigt användningsområde nu. Fritidsverksamheten på Järnåkraskolan har redan uttryckt intresse för Lunde.
Om detta inte skulle falla ut väl kommer här fem andra, mindre seriösa förslag för det sparkade kattdjuret.
Vaktlejon i Domkyrkan? Så här ser biskopskräklan ut efter att den är borta.Bild: Anna Bank

1. Vaktlejon i Domkyrkan

I maj 2009 stals en biskopskräkla, värd 4,5 miljoner kronor. En massiv träport, en gallergrind och pansarglas kunde tydligen inte avvärja stölden. En 22-årig man dömdes till fängelse, men den smaragdbesmyckade biskopsstaven har ännu inte återfunnits. ”[K]alvar och unga lejon och gödboskap skola sämjas tillhopa” står det i Bibeln. Tills dess kan kanske lejonen vakta guds hus.
Mottag folkets hyllningar, iklädd päls. På bilden dock ingen karnevalsgeneral, utan Mobutu Sese Seko, president i dåvarande Zaire.Bild: MICHEL EULER

2. Karnevalståget

Karnevalsgeneralen har ju traditionellt uniform, och traditioner ska helt uppenbart inte brytas utan anledning. Men kanske kan en lite pälsdetalj lyfta den pråliga uniformen ytterligare?

3. Campus-lejonet

Om Lunds universitet ratar lejonet Lunde så kanske det lite bortglömda Campus Helsingborg gör en annan bedömning. Men i så fall kanske Lunde får heta Helsing.

4. Skånes djurpark

Krisdrabbade Skånes djurpark har länge haft svårt att gå runt ekonomiskt med sina nordiska djur. Kanske kan den endemiska arten Pantera leo lundensis lyfta intresset för parken. Förutsatt att den planerade publikdragaren Fåret Shaun kommer överens med kattdjuret.
Katten Max på Max IV. Snart lejonet Esskil på ESS? Eller Essmeralda kanske?Bild: Håkan Röjder

5. Esskil

Forskningsanläggningen Max IV har sedan tidigare en maskot – en katt som passade nog lystrar till namnet Max och som på eget bevåg bosatt sig på platsen. Den ännu inte färdiga men betydligt större forskningsanläggningen ESS borde rimligtvis har ett större, snabbare och häftigare kattdjur som maskot.
Och om inget av dessa förslag faller i god jord finns ett sista, smärtsamt alternativ: Söka asyl i Uppsala.
Gå till toppen