Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Andreas Ekström: Mordfilmen ska varken delas eller ses

I veckan mördades två journalister i USA.
Andreas Ekström.Bild: Peter Frennesson
Det skedde i direktsändning.
En man öppnade eld och dödade. Reportageteamet var ute på ett helt vanligt okontroversiellt uppdrag. De intervjuade en kvinna i ett köpcentrum.
Det visade sig snart att mördaren var en tidigare kollega till reportern och fotografen, och att motivet, i den mån det fanns något klart sådant, inte var politiskt. Mördaren tog kort efter dådet sitt eget liv.
Men vad gjorde han först? Publicerade sin egen version av händelsen, förstås.
Han filmade nämligen sin handling, och spred den via nätet.
Läs mer: Mördare: triggad av kyrkomassaker
Sajtägare reagerade snabbt och stängde hans konton, vilket förstås var det enda rimliga. Men det slutade inte där.
Teamet hade ju dödats i direktsändning. All världens tv-stationer fick därför mer eller mindre omedelbar tillgång till bilderna från den lokala kanalen i Virginia.
Till min stora häpnad sändes de, även av stora kanaler som CNN, som dock lovade att inte frossa i bilderna – de visade dem bara en gång per timme.
Läs mer: Tv-serie skjuts upp efter tragedin
Detta är enligt min mening inte en ansvarig publicistisk hållning. Jag har heller inte sett någon seriös svensk webbsida eller tv-kanal visa morden. Det var förmodligen ett ganska enkelt beslut för de ansvariga utgivarna: bilderna berättar ju inget avgörande. De förklarar ingenting. De saknar journalistiskt värde. Och det skulle på flera sätt sannolikt bryta mot pressens etiska regler att visa dem.
Men de finns ju där, trots allt. Allt finns där, en googling bort.
Vad ska man som mediekonsument göra då? Om man känner nyfikenhet, eller inte riktigt kan förmå sig att inte titta?
Tack vare Twitters automatiska uppspelningsfunktion kunde personer som inte hade valt att se skotten råka göra det – jag lyckades undvika det med en hårsmån, när en person jag följer på Twitter publicerade ett kort utsnitt ur filmen.
Jag tror att det är helt avgörande att avstå. Samhället förråas om människor vänjer sig vid den här sortens bilder. Även människor med den stadigaste av humanistiska förankringar bör låta bli att titta, av det enkla skälet att synen av en människas våldsamma och meningslösa död skadar oss. Vi bör inte acceptera en sådan offentlighet. Och vi bör inte erbjuda exakt den uppmärksamhet som en sådan här mördare söker.
Så vad nu? Kanske en tanke om ansvar i två enkla och lika stora delar:
Att vi själva som internetanvändare inte sprider saker som är dumma, dåliga, obehagliga eller felaktiga är en halva, och den har vi länge haft ett offentligt samtal om.
Den andra? Den är att själv inte låta sig marineras, omstöpas, skadas.
Dela inte. Titta inte.

Tre tips

1. Spamhelvete Dags att avinstallera Viber, den tidigare så pålitliga kommunikationsappen. Den har blivit helt nedlusad med spam.
2. Riskkapital Oroar mig lite för att den kanadensiska chattappen Kik har tagit in så mycket riskkapital – den kan lätt råka bli som Viber när affären ska räknas hem.
3. App Det finns inga vettiga skäl att inte använda bankappen Swish, i kombination med mobil e-legitimation. Testa!
Gå till toppen