Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ett år efter översvämningarna i Malmö

• På VA Syd arbetar tre personer heltid bara med ersättningskraven.
• Kommunalrådet Karolina Skog blir orolig när det regnar mycket.
• Konstnären Maja Li Härdelins arbete påverkas fortfarande av att hennes dag- och skissböcker förstördes.

Konstnärerna Maja Li Härdelin och Elvira Varghans bygger upp ett ateljékollektiv på Sorgenfri industriområde, efter att förra höstens översvämningar förstört deras gamla ateljé.Bild: Henrik Rosenqvist
Det har gått ett år sedan skyfallet som översvämmade Malmö, den 31 augusti 2014. Vi har intervjuat tre drabbade.

Krisande kultur

Henrik Hoffer är en av många kulturutövare i Malmö som drabbades hårt. Hans musikstudio och replokal på Annelundsgatan i Malmö översvämmades. Han hade haft den i omkring fem år och inrett det mesta själv.
– Det har gått bra att bygga upp allt igen men eftersom allt har stått stilla i flera månader tappade jag kunder. Ekonomiskt har det varit jättejobbigt. Jag har varit på gränsen till att lägga ner men lite småjobb har gjort att jag har hållit mig kvar. Jag hoppas att det håller sig så.
Vad översvämningen har kostat honom kan han bara spekulera i.
– Det handlar ju inte bara pengarna heller utan allting. Jag vet inte vad det kostar att förlora kunder på det viset.
Fram till översvämningen delade konstnären Maja Li Härdelin ateljé med flera andra i en källarlokal på Seved. Vid översvämningen förstördes mycket av deras arbeten.
– Jag blev framför allt av med dagböcker och skissböcker. Jag märkte inte av det så tydligt med en gång men det har påverkat min kreativitet. Jag har svårt att sitta och pyssla med grejer som jag brukade göra. Jag känner att jag inte har något kvar av de tankarna och skisserna som jag gillade att gå tillbaka till.
Lokalen kunde inte återställas så att konstnärerna kunde flytta in igen. Nu har Maja Li Härdelin och hennes kollega Elvira Varghans – som också var med i ateljén då – startat en förening med några andra. Tillsammans driver de en ny ateljélokal i Sorgenfris industriområde.
– Vi hade inte bytt lokal så snart om inte detta hade hänt. Men nu känns det jättebra att få vara med i något större, säger Maja Li Härdelin.
 

Tre arbetar heltid

På VA Syds hemsida – under rubriken "Aktuellt för alla" – handlar den översta posten om sommarregn och hur översvämningar kan förebyggas. Efter skyfallet förra året har VA Syd fått in omkring 450 ersättningskrav från privatpersoner och 1400 från försäkringsbolag.
Varje krav utreds noggrant och pengar betalas ut om det är VA Syd som har ansvar för att det blivit en skada på exempelvis en bostad eller en bil.
VA Syd har avsatt 50 miljoner kronor för att ersätta skador som de är ansvariga för i Malmö och Burlöv. Men om det blir den totalsumman som till slut betalas ut kan ingen ännu svara på.
Två personer har nyanställts efter skyfallet. De och ytterligare en person arbetar heltid bara med ersättningskraven. Dessutom får de ta andra inom organisationen till hjälp och dessa ärenden prioriteras.
– Så det är ganska många som jobbar med detta. Men annat behöver egentligen inte stå tillbaka, för detta gör att vi lär oss mer om vårt ledningsnät, var det finns svagheter och var det behövs åtgärder, säger Annica Lindh, enhetschef för utredning och förbättring på VA Syd.
Än så länge har svar skickats ut till 100 av de 450 som kommit in med ersättningskrav.
– I princip alla av dem har fått ersättning. Men det säger inget om vilka andra som kommer få det, utan att dessa finns inom ett område där VA Syd hade ett tydligt ansvar, säger Annica Lindh.
När det gäller ersättningskrav från försäkringsbolag har utredningarna inletts men inga pengar betalats ut än.
 

Totalkostnaden inte känd

Ingen har tagit fram en helhetsbild över alla de skador och den totala kostnad som skyfallet orsakade. Kommunalrådet Karolina Skog (MP) tycker att det vore bra om till exempel Myndigheten för samhällskydd och beredskap tog fram en sådan efter skyfall som det i Malmö.
– Att kostnaderna inte sammanställs gör att det inte blir så tydligt vad som behöver göras förebyggande, trots att det kan bli mycket dyrare att vänta och se, säger hon.
Karolina Skog nämner Köpenhamn som förebild, där kostsamma ombyggnader genomförs för att minimera skadorna vid skyfall.
Hon skulle vilja se en lagändring så att va-bolag, liksom i Danmark, får lov att höja taxan för att kunna finansiera åtgärder.
– I Sverige har vi velat hålla avgifterna låga. Det har lett till va-system i dåligt skick. Men låga taxor är inte vad invånarna behöver, inte om det ställs mot risken för översvämning, säger hon.
Malmö stads kostnad hittills är på omkring 100 miljoner kronor, men det är bara vad det har kostat med rent konkreta saker som att sanera lokaler och ersätta förstörda fordon. Till exempel är personalkostnader inte inräknade. En rapport över kommunens totala kostnad ska tas fram.
Är du orolig för ett nytt skyfall?
– Ja, verkligen. Varje gång det regnar mycket kommer tanken, säger Karolina Skog.
– Vi arbetar fortfarande med det förra regnet. Om det kom ett nytt skulle vår organisation blir väldigt pressad.

Malmö stads översvämningsplan

Malmö stad har tillsammans med VA Syd inlett arbetet med att ta fram en skyfallsplan, något som redan finns till exempel i Köpenhamn. Den ska visa hur Malmö långsiktigt ska arbete för att bättre klara kraftiga regn, och omfattar både saker som vad som ska göras vid ett skyfall och hur negativa konsekvenser kan förebyggas. I det förebyggande arbetet tittar man bland annat på var det samlades mycket vatten vid skyfallet för ett år sedan, och vart vattnet kan ledas i stället. Planens första del, som handlar om det strategiska arbetet, ska vara klar nästa höst. Något år senare ska åtgärdsplanen vara klar.
Gå till toppen