Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inkonst förvandlas till internat

Sedan i februari har Rebecka Askaner på Inkonst försökt få Malmöborna att skriva in sig på internat. På söndag slår portarna upp till Sisters Academy – The Boarding School.

Rebecka Askaner på Inkonst.Bild: Anna Wahlgren
Hur skulle du sammanfatta det här projektet?
– Det är höstens fetaste scenhändelse! Alla som klagar på att det inte händer något i Malmö – nu får ni faktiskt komma hit! Det här kommer att bli en snackis som man kommer ångra om man inte är med om.
– Det är en internatskola på Inkonst som pågår dygnet runt i tre veckor. Det finns 30 elevplatser per natt. Man kan skriva in sig för hela perioden och som minst måste man stanna 24 timmar. Man får en säng, tre mål mat om dagen och får gå på lektioner, seminarier och konserter som hålls under tiden.
– Det handlar om att undersöka hur skolsystemet skulle se ut om samhället var mer inriktat mot kroppslighet, sinnlighet och poesi istället för ekonomi och vinstmaximering.
Vad ser du mest fram emot under de här veckorna?
– Klubbarna. The Drone Anarchos spelar skivor och gör om loungen till en Alice i Underlandet-värld där alla har speciella kläder. Man behöver inte vara inskriven för att gå på konserterna, seminarierna och klubbarna, men man måste föranmäla sig.
Hur hamnade du i Malmö?
– Jag kommer från Göteborg och har bott i Stockholm men flyttade hit 2011. Malmö verkade vara en bra scenkonststad, och den har levt upp till sitt rykte.
Vad betyder Inkonst för dig?
– Det är en plats som ger möjligheter för mindre grupper att sätta upp föreställningar. Här kan man se både musik och scenkonst som man inte vet vad man kan vänta sig av, och kommer att tycka om.
Vad är din största utmaning som marknadsförare?
– Att få folk att förstå hur amazing det här är! Att övertyga Malmöborna om att de behöver den här upplevelsen.
Vad gör du när du inte jobbar här?
– Jag har en dragshow på PotatoPotato. Mitt dragnamn Vilja Willpower dök upp under en dragworkshop när någon frågade vad jag hette. Jag var en superdiva som inte ville prata och skrev ner det på en lapp.
Vad är det bästa med Malmös kulturliv?
– Att det är så nära till allt.
Vad tycker du saknas?
– Lokaler för att skapa experimentella arrangemang utan stor publik. Billiga enkla platser.

Rebecka Askaner

Gör: Marknadsförare på Inkonst, har sedan i februari jobbat specifikt för Sisters Academy.
Ålder: 28 år.
Bor: Vid Södervärn i Malmö.
Aktuell: Jobbar för fullt med projektet Sisters Academy vars internatskola öppnar på Inkonst i Malmö på söndag. Under de kommande veckorna gästas internatet av flera artister som ger konserter, bland andra Christine Owman (11/9), Hans Appelqvist + Multiface (12/9), Rytmiskonsekvens (16/9) och Siri Karlsson (18/9).
Anmälan till Sisters Academy – The Boarding School sker på www.sistersacademymalmo.se.

Vilket är ditt bästa promenadstråk i Malmö?

– Jag är inte så förtjust i att gå, men gillar att cykla nere vid Östra hamnen och bort till Saltimporten. Där är lugnt och fint med kaniner och stora tomma hus.

Vilket te dricker du helst?

– Skitbilligt svart te utan koffein från Lidl.

Vilken tv-serie ser du mest fram emot i höst?

– Kanske "RuPaul's Dragrace" om den kommer i en ny säsong.

Vilken bok vill du läsa?

– Kathy Ackers "Empire of the senseless" och Kate Borensteins "Gender Outlaw" som handlar m liv och könsidentitet. Jag gillar Kathy Acker för att hon har ett så konstigt och brutalt språk. Och allt som Kate Borenstein gör vill jag bara dricka upp.

Hur ser din höstoutfit ut?

– Som någon slags häxa. Jag gillar inte att ha så varma kläder så det blir genomskinliga lager, trådar, mycket svart och lite nät. Mycket fuskpäls.

Vad ser du mest fram emot på Inkonst i höst?

– Lisa Östberg och Kim Hiorthøys "Black Warrior" som är en föreställning om vad scenkonst kan vara (premiär den 23 oktober). Och Marlene Monteiro Freitas, en fantastisk dansare från Kap Verde (den 10 december).

Gå till toppen