Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sisters Academy öppnar dörrarna på söndag

På söndag öppnas portarna till ett helt nytt universum i Malmö. Då drar internatskolan Sisters Academy igång. Sydsvenskan tog en rundtur i ett omvandlat Inkonst.
Att stiga in genom dörrarna till Inkonst är som att stiga in i en helt annan verklighet. Det är mörkt, drömlikt och väldigt surrealistiskt.
Sedan början av juli har man byggt upp en miljö med osannolika rum, skrymslen och detaljer. Det ena märkligare än det andra.
I början blir man förvånad över att de skapat en egen radiokanal som går 24 timmar om dygnet. Men i jämförelse med att de skapar ett nytt nummersystem istället för 0–9 så är ju radiokanalen ingenting. Men nummersystemet är ju inget i jämförelse med läraren The Mechanic som bara får använda varje ord en gång. Därför är han oftast tyst, för när han yttrat ett ord så får han aldrig säga det igen. Han sägs ha endast 2000 ord kvar att använda nu. Och så fortsätter det.
Det här rummet tillhör The Mechanic som bara har 2000 ord kvar han får använda.Bild: Albin Brönmark
När Sydsvenskan besöker Inkonst på onsdagen så är Sister’s Academy mitt uppe i ett testdygn och 25 teststudenter är på plats och får ta del av den verkliga upplevelsen.
När en antagen student går in genom dörren på Inkonst så får den lämna in sitt antagningsbrev genom ett tygskynke och blir tillsagd att krypa in genom en lucka i knähöjd. Då kommer man till ett väntrum där man får klä om till studentuniform och får sin väska med papper, penna och en dagbok.
Två av de tre personerna som ska utgöra ”The Octopus”, bläckfisken som ska guida studenterna till rätt lektioner.Bild: Albin Brönmark
Sen börjar lektionerna. En trehövdad bläckfisk i Inkonsts foajé visar studenterna till rätt lektion. Kanske ska man undersöka livets melodi hos The Sound Seeker? Eller skapa något med händerna hos The Gardener? Eller undersöka det här med lydnad hos The Untamed?
Lektion hos The Sound Seeker.Bild: Albin Brönmark. 
En av Inkonsts toaletter har gjorts om till lärosal för ”The Gardener”.Bild: Albin Brönmark.
Lektion hos The Untamed som vill få sina elever våga vara fula och olydiga.Bild: Albin Brönmark
– Vi vill påverka utbildningssystemet så att vi ska prioritera de estetiska dimensionerna för då tror vi att vi blir helare som människor. Det här är ett laboratorium där vi försöker lyfta frågan om sinnlig och poetisk kunskapsproduktion i utbildningssystemet, säger Gry Worre Hallberg som är initiativtagare och under de tre veckorna är rektor och kallas The Sister.
The Sister, Gry Worre Hallberg, på sitt rektorsrum.Bild: Albin Brönmark
För att komma in i hennes rektorsrum måste man ansöka hos The Link och förklara sitt syfte med besöket. Om man får komma in så möter man ett rum i röd sammet, uppstoppade fåglar och massa resväskor. Och i ett sidorum finns det en människobur…
En av tolv lärosalar.Bild: Albin Brönmark.
I matsalen serveras tre vegetariska mål om dagen. På kvällarna bjuds det på kvällsunderhållning i form av konserter och seminarier. Bland banden som ska uppträda under kvällarna finns Dorit Chrysler, Void ov Voices, Christine Owman, Marching Church och många fler.
Och sovsalen (det som i vanliga fall är teatersalongen) är nu fylld av våningssängar där lärare och elever sover tillsammans. Flera av sängarna har fått sin egen prägel av de sovande med skynken och plastfilm för att de sovande ska kunna sova så bra som möjligt.
Sovsalen.Bild: Albin Brönmark
Intill sovsalen ligger arkivet. Där har man samlat drömmar från hela världen. Drömmar om hur utbildningssystemet borde se ut.
– När jag är ute och reser så samlar jag på folks drömmar om hur de skulle vilja att skolorna fungerade, berättar Gry Worre Hallberg.
”The Protector of the Archive” inne i arkivet.Bild: Albin Brönmark
När Sisters Academy förra året tog över en skola i Odense i ett par veckor så jobbade man nära lärarna och de fick till sist dela med sig av sina tankar och åsikter om hur skolsystemet borde förändras. Allt detta finns samlat i arkivet. Och kontinuerligt lämnas det ner tankar till arkivet dit man bara får gå in och man tar ett renande piller och låter sina händer bli tvättade. Nästa år är tanken att Sisters Academy ska övergå i en ”takeover” där man tar över en gymnasieskola i Skåne, ännu oklart vilken.
Eriko Makimura som läraren ”The Chain Hands Pianist”.Bild: Albin Brönmark.
När varje students utmätta tid närmar sig slutet så ska de genom en utgångsrit som avslutas med att man går ut genom en dörr och ut på en bakgård. Ut i det brutala ljuset efter minst ett dygn i skolans mörka ljus.
– Det är vardagen som kommer att bli konstig efter att ha varit här inne. Vi ska sätta en stol här precis vid utgången så att man kan sätta sig ner och reflektera över vad man egentligen har varit med om, säger Gry Worre Hallberg.
Gry Worre Hallberg visar utgångsdörren där studenterna kommer ut i ”den konstiga verkligheten”.Bild: Albin Brönmark.
Det finns fortfarande platser kvar att anmäla sig till skolan och man anmäler sig här. För att bli antagen så måste man skriva in sig i minst 24 timmar.
Gå till toppen