Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

Efter CL-succén: MFF köper loss resten av stadion

Inom tio månader är Malmö FF 100-procentig ägare till Swedbank stadion.
– Vi är nog flera som sover betydligt bättre nu om natten än för något år sedan, säger klubbens ordförande Håkan Jeppsson.

Bild: Patrick Persson (Arkiv)
– Men man ska aldrig släppa ekonomisk oro och vara extremt ödmjuk, tillägger han.
Genom åren har han ofta uttryckt oro över det ekonomiska ansvar som stadion inneburit.
– I finansiella sammanhang så brukar det vara en princip att jämföra likviditeten med de skulder man har. Det innebär att MFF kommer att vara skuldfritt nästa år i princip och då känner man sig ganska trygg.
Det innebär ju inte att MFF står utan lån, men grunden är så stabil att man i praktiken skulle kunnat betala av alltihop. Men det är förstås aldrig aktuellt, MFF behöver sitt rörelsekapital.
– Det stora strategiska och finansiella beskedet och aggressiva beslutet var när vi lånade upp och fick hjälp av Malmö stad med borgen för att bli majoritetsägare. Det här har liten praktisk betydelse. Redan i dag är det ju så att vi i praktiken inte betalar någon hyra, påpekar Håkan Jeppsson.
Hyran är marknadsmässiga transaktioner mellan MFF, MFF Event och fastighetsbolaget, där MFF redan är majoritetsägare.
När MFF köpte loss 6,5 procent av Peabs innehav i stadion i våras, förband sig klubben också i ett avtal att köpa loss de resterande 18,75 om man nådde Champions League en andra gång. Ett avtal som ska verkställas senast tio månader efter avancemanget, alltså nästa sommar.
– Redan när bygget planerades, fastslogs den intentionen, säger Håkan Jeppsson. Skarpt läge blev det med det senaste avtalet.
MFF:s hundraprocentiga ägande blir verklighet under förutsättning att inblandade parter – banken och Malmö stad – godkänner affären.
Köpesumman är mycket förmånlig, inte alls i de nivåer (40 miljoner) som nämnts, men eftersom Peab är börsnoterat kan inte priset bli offentligt.
Gå till toppen