Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SCA allt närmare en styckning

Skogs- och hygienkoncernen SCA renodlar verksamheten. Men det är inte aktuellt att dela upp bolaget helt — inte än i alla fall.
Aktiespekulanterna hoppas dock på mer långtgående beslut och skickar aktien i höjden.

Magnus Groth, SCA:s vd, storsatsar i Timrå. ARKIVBILD.Bild: Anders Wiklund / TT
I åratal har det spekulerats på aktiemarknaden om en uppdelning av SCA. Även bland vissa ägare har den linjen förts fram. Den traditionella skogsdelen har blivit en allt mindre del av koncernen och nu har ägarna förberett för en försäljning.
— Det är helt klart ett steg i den riktningen, säger Mattias Eriksson, aktiestrateg på Nordea.
Det är något som uppskattas på aktiemarknaden; aktien hade på eftermiddagen stigit med runt fyra procent.
En möjlig utveckling kan bli att SCA:s skogsverksamhet slås ihop med något annat skogsbolag som exempelvis Holmen, resonerar Eriksson.
Men SCA-ledningen med vd Magnus Groth i spetsen duckar för sådana tankar i dagsläget — några beslut är inte fattade. Det som görs nu är enbart att dela upp koncernen i två divisioner, en för hygienprodukter och en för skogsindustrin. Hygienprodukterna, såsom blöjor och inkontinensprodukter, står i dag för cirka 85 procent av SCA:s verksamhet.
Samtidigt meddelar ledningen att man investerar 7,8 miljarder kronor under tre år för att öka massaproduktionen vid Östrands fabrik i Timrå.
Gå till toppen