Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Inför en mobbningslagstiftning som ställer krav på arbetsgivare

Att må bra på jobbet borde vara en självklarhet men tyvärr är det inte så. Ohälsan breder ut sig, vilket leder till en mängd sjukskrivningar. Det är alltför många som går till jobbet med en klump i magen på grund av mobbning på jobbet. Enligt en undersökning från Arbetsmiljöverket utsätts så många som 420 000 personer för trakasserier på jobbet. Vi anser att det är 420 000 personer för många.
Vi ser att behovet av en heltäckande mobbningslagstiftning blir allt tydligare, inte minst med tanke på att det årligen är mellan 100 och 300 personer som tar livet av sig på grund av mobbning (enligt SCB). Det kan jämföras med antalet döda i trafiken 2014 – nämligen 275 personer, enligt Transportstyrelsen.
När det gäller kränkande särbehandling i arbetslivet så finns det en föreskrift från Arbetsmiljöverket, vilken i sig är tydlig och bra, men en lucka i lagstiftningen gör att arbetstagare systematiskt kan mobbas, frysas ut av kollegor eller chefer utan att någon ställs till svars.
Vare sig arbetsmiljölagen eller diskrimineringslagen är tillräcklig när det gäller mobbing, vilket innebär att det idag enligt lag i princip är tillåtet med mobbing på jobbet. Jämför man med dagens lagstiftning för barn och ungdomar så finns det en betydande skillnad. Det är skolans skyldighet att arbeta förebyggande och vidta åtgärder mot mobbning.
Vi ser ett behov av en heltäckande mobbningslagstiftning som inte särskiljer barn, ungdom och vuxna. På så sätt skulle vi kunna göra mobbning till det brott det faktiskt är och på sikt motverka att mobbning sker.
I stort sett kan vem som helst bli mobbad och det kan uppstå när som helst – när du är nyanställd, när du får en ny tjänst inom samma företag, när du har varit på föräldraledighet eller när du har varit ute på längre uppdrag. Det kan starta med så enkla saker som att du bokar in ett säljmöte och någon annan anser sig äga rätten till det mötet. Det kan handla om att du blir kompis med fel person på arbetsplatsen, att du sätter dig på fel mötesstol eller att du helt enkelt tar dig friheten att tala på möten där det inte förväntas att du talar.
På sådana här arbetsplatser är det svårt att känna arbetslust och motivation och inget konstigt att man får en klump i magen.
Att känna arbetslust inför sitt arbete borde vara en självklarhet. Mycket ligger hos individen, men det går inte att bortse från arbetsgivarens ansvar i att skapa en trygg och kreativ miljö som främjar välmående.
Under semestertider så försöker den som mobbas på jobbet att glömma den mobbning man systematiskt utsätts för, försöka glömma något som inte är möjligt att glömma. När semestern närmar sig sitt slut så kommer klumpen i magen och oron över att gå tillbaka till jobbet är ett faktum.
Om vi haft en heltäckande mobbningslagstiftning så skulle den som mobbats haft en möjlighet att få det stöd som behövs och organisationen varit tvungen att vidta åtgärder mot mobbningen.
Vi hoppas att våra beslutsfattare inser vidden av detta gigantiska folkhälso- och samhällsproblem och verkar för en mobbningslagstiftning nu.
Linda MathiassonElaine Breske-Hirscher
Gå till toppen