Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hon vill få vuxna att tala med barnen

Stiftelsen Trygga Barnen sätter barn till beroendesjuka i främsta rummet och uppmanar vuxna att våga fråga barn hur de har det hemma.

Olivia Trygg, grundare av stiftelsen Trygga Barnen.Bild: Jörgen Brennicke
Olivia Tryggs pappa blev beroende av alkohol under hennes uppväxt.
När mamman och de två äldsta syskonen gjorde en intervention och ställde ett ultimatum — familjen och behandlingshem eller alkoholen — valde pappan flaskorna.
Samma år som pappan dog i sviterna av drickandet bildade Olivia Trygg och hennes mamma stiftelsen Trygga Barnen. Målgruppen ärbarn och unga upp till tjugofem år.
De åker ut till förskolor och skolor och berättar hur det kan vara att ha en förälder som dricker och vilket stöd som finns att få. Föreläsningar och utbildningar erbjuds också vuxna som möter barn och unga i yrket.
Läs också Hela hans liv har präglats av faderns alkoholism.
– Vi får ofta höra ”men sexåringar kan man ju inte prata om sådant med”. Det kan och ska vi visst göra. Rädslan sitter hos den vuxne som oroar sig för vilket svar de ska få och vad de ska göra med det. Men det är vårt ansvar.
Under sina föreläsningar betonar Olivia Trygg vikten av att skapa tillit hos barn.
– Det gör så mycket att ha en vuxen utanför familjen att kunna anförtro sig åt. Men vi måste vara uthålliga — ingen berättar om något de tycker är skamfyllt eller jobbigt med en gång.
Trygga Barnen kan också följa med barn vid möten hos exempelvis socialtjänsten. Vid jul och andra högtider anordnas fester för dem som inte orkar vara hemma.
— Under hela min uppväxt var det ingen i min omgivning som vågade fråga hur jag hade det hemma. Därför är jag så glad för vårt jobb. Vi ser till att det finns en trygg hand att hålla i för de barn som tar kontakt med oss.
Här finns mer information.
Gå till toppen