Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så ska Nöbbelövs torg göras trevligare

Kompisgunga och grillplats. Silverpäron och magnolior.
120 Nöbbelövsbor har kommit med hundratals idéer om hur området och torget kan göras trevligare.
På måndagen drog arbetet med upprustningen av torget igång.

Ingen simbassäng och ingen beachvollybollplan. Men en hel del andra idéer blir av när nu Nöbbelövs torg och området utvecklas.
– Det blir jättebra. Torget är ju inte vackert som det ser ut idag, säger Catharina Larsson och fotograferar med en mobilkamera när byggherrarna och kommunalrådet Anders Almgren (S) symboliskt tar det första spadtaget. Alldeles nyss har Almgren berättat att Nöbbelöv ligger på historisk mark.
– Det här var epicentrum för slaget vid Lund. Så bråkigt är det inte i politiken och om detta projekt var vi eniga, sade han.
Satsningen på Nöbbelöv med 120 nya lägenheter, varav hälften är hyresrätter och hälften bostadsrätter, och upprustningen av torg, går under arbetsnamnet "Gröna Nöbbelöv". Och grönt lär det bli. 24 nya träd ska planteras som äppleträd, silverpäron, benved, blodbok, ligustersyren och hybridmagnolia.
Därtill ska olika sorters gräs, blommande perenner och buskar som doftsumak, rönnspirea och smällspirea sättas i jorden. Precis utanför det lilla torget byggs nya grillplatser, en lekplats och cykelparkering med tak, precis som de boende önskat.
– Många vill också ha ett kafé. Nu letar vi en kaféägare som vill starta en verksamhet här, säger Cecilia Fredholm, kommunikatör vid Stena Fastigheter.

Nöbbelövs torg

Den öppna platsen vid Icas entré byggs om till ett mindre torg avgränsat med låga tegelmurar. På torget placeras bänkar och kring några av de befintliga träden byggs trädäck.
Gå till toppen