Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Studenter välkomnades i nytt högprofilbygge

Tusentals studenter välkomnades idag till Malmö högskolas nya samlingshus – splitternya lokaler på 25 000 kvadratmeter.

På bottenplanet som binder samman de tre husen på sex, åtta och tolv våningar, väller studenter från alla världens hörn in för att registrera sig, orientera sig och skaffa en ny datoridentitet.
Första dagen. Stockholmaren Esther Muirani och liberianen Anthony Darway är imponerade –både över de nya lokalerna och de sociala Malmöborna.Bild: Emil Langvad
Det är förvirrat, som det kan vara under den första skoldagen. Och kanske mer förvirrat än vanligt eftersom allting händer i splitternya lokaler – på totalt 25 000 kvadratmeter – som ännu inte blivit officiellt invigda.
– Det här är jättefint och fräscht. Man blir pigg och motiverad, säger Esther Muirani som ska studera freds- och konfliktvetenskap med målet att en dag få jobba som diplomat, helst i Nigeria.
– Malmö är definitivt annorlunda mot Stockholm. Det är mindre, och folk är mer sociala.
Caroline Hansson studerar på produktion- och designprogrammet.
Även Caroline Hansson som börjar andra året på produkt – och designutbildningen känner sig inspirerad av de nya lokalerna.
– Det ser väldigt fräscht ut. Och jag tror att en bra studiemiljö kan påverka motivationen, säger hon.
4 500 studenter och 500 lärare ska samsas i Malmöhögskolas nya hus - Niagara.Bild: Emil Langvad
"Fräscht" tycks vara ett nyckelord bland studenterna men för lärarna innebär flytten utmaningar. De måste nu vänja sig vid öppna kontorslandskap utan fasta platser.
– För studenterna blir det här mycket bättre, för oss lärare blir det en utmaning. Det ska bli intressant att se hur det utvecklats de kommande månaderna, säger Daniel Spikol, lektor på utbildningen Media Technology.
Daniel Spikol, lektor på utbildningen Media Technology, ser utmaningar för lärarna i det nya samlingshuset.
Niagara kommer förutom högskolans centrala ledning att rymma runt 4 500 studenter och 500 lärare från fakulteterna Kultur och samhälle och Teknik och samhälle.
Integrationen av olika avdelningar är byggnadens stora förtjänst, enligt Daniel Spikol.
– Lärare kommer att gnälla lite, som personal alltid gör. Men det är positivt att man samlar ihop folk från olika avdelningar, säger han.
Kaos. Terminsstarten började med att det digitala schemat plötsligt låg nere, berättar Calle Svedberg som tillsammans med Filippa Brodén Svensson hjälpte nya studenter tillrätta på måndagen.Bild: Emil Langvad
Niagara invigs officiellt den 16 oktober.
Gå till toppen