Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ann Söderlund: Förr sågs den anhörige som en "surkärring"

Skam och skuld. Det är en av anledningarna till att det varit så tyst om hur anhöriga till alkoholister mår, menar journalisten Ann Söderlund. Tillsammans med Sanna Lundell har hon skrivit den nyutgivna boken "Djävulsdansen", baserad på tv-serien med samma namn.

Ann Söderlund.Bild: SVT
– Få vågar vara öppna med att deras fru eller pappa är alkoholist eller missbrukar tabletter. Forskningen har fram tills nu inte heller varit intresserad av hur en människas liv och mående påverkas av att leva som anhörig till en beroendesjuk.
– För inte alls länge sedan fanns en etablerad syn på att det var den anhöriges fel att alkoholisten drack. Man var gift med en surkärring, helt enkelt.
Hur har arbetet med serien och boken påverkat din egen väg ut ur medberoendet?
– Det har blivit tydligt hur svårt det är att sluta med de mönster och tankesätt som präglar dig som medberoende. Ett exempel är att vi i boken föreslår att man ”kan fira en vit jul tillsammans”. Varför det egentligen, frågade vi oss när vi såg det i tryck. Den förlåtande och tillåtande inställningen gentemot problempersonen är svår att komma bort ifrån och det beteendet behöver man ständigt vara vaksam på.
Läs också Viktigast att uttrycka oro och ta hand om sig själv.
– Jag har också, genom alla tittarreaktioner, blivit smärtsamt medveten om hur många medberoende vi har omkring oss.
Begreppet medberoende har kritiseras. Vissa menar att det inte finns fog för att prata om medberoende som ett sjukdomstillstånd. Hur ser du på det?
– Kritiken blir tystare och tystare. På bara några år har det forskats och debatteras mer om medberoende och vad man menar med det, alltså att ditt liv och mående helt styrs och anpassas av problempersonen i ditt liv.
– För mig är det dårskap att påstå att det inte går att se medberoende som ett sjukdomsliknande tillstånd som allvarligt skadar din fysiska och psykiska hälsa.
Hur jobbar ni vidare med det här ämnet?
– Vi spelar in "Djävulsdansen 2", om att vara anhörig till någon med psykisk ohälsa, just nu, som kommer att visas nästa år. Sen är vi ute och föreläser kring medberoende, över hela landet.
Gå till toppen