Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Femåring måste vara 20 timmar på förskola

Förskolan kan inte ta emot flickan kvart i sex på morgonen. Därför tvingas mamman lämna sin dotter klockan 21 – kvällen innan. Nu har kommunen anmälts till Skolinspektionen.

Mamman måste ta tåget till sitt jobb i Malmö klockan sex på morgonen och vill lämna sin dotter på förskolan innan dess. Men det går inte längre. Enligt mamman är kommunens förklaring att personalens schema inte går ihop och att förskolan därför inte kan ta emot fler barn innan klockan sex på morgnarna.
Sedan årsskiftet har kommunens lösning istället varit att flickan lämnas på förskolan redan klockan 21 kvällen innan. Det innebär att flickan får sova på förskolan samtidigt som mamman sover hemma.
Nu har mamman anmält Svedala kommun till Skolinspektionen.
På förskolan finns OB-verksamhet för barn som har behov av omsorg under kvällar, helger och nätter. Mamman har ensam vårdnad om sin dotter, studerar på heltid och arbetar obekväma arbetstider. Hon skriver i sin anmälan:
"Jag har en dotter som är ledsen för att hon aldrig får träffa mig (som hon själv uttrycker sig) och är trött på att sova borta. Hon vill sova hemma i sin egen säng och vara hemma hos mamma, vilket jag kan hålla med om eftersom hon bara är fem år!".
Svedala kommun vill inte kommentera det enskilda ärendet, men meddelar att man tagit emot Skolinspektionens begäran om yttrande.
Biträdande utbildningschef Annika Kraft poängterar att det är skillnad på kommunens OB-omsorg och förskolor.
– Det är skilda verksamheter, säger Annika Kraft.
– Det kan hända att det blir en sammanblandning mellan verksamheterna ibland, eftersom OB-omsorgen är inrymd i samma lokaler. Det är ett missförstånd.
Hon menar att förskolan öppnar först klockan 06 och att det är därför man inte kan lämna sina barn där innan dess.
Sedan den 1 september gäller nya regler för kommunens OB-omsorg på nätter. Fram till dess har barn kunnat sova över under alla veckans dagar. I fortsättningen gäller nattomsorgen bara under helgfria dagar, mellan måndag och fredag morgon. OB-omsorgen kommer att vara stängd mellan klockan 21 och 06, då kan inga barn lämnas eller hämtas.
– Det är för att barnen ska få nattro. Det är väldigt viktigt med trygghetsskapande strukturer, säger Annika Kraft.
Enligt henne har föräldrar tidigare kunnat hämta sina barn fram till klockan 22.
– Utifrån ett barnperspektiv är den tiden mycket problematisk. När man är liten bör man sova redan när klockan är åtta. Det skapade väldigt mycket oro och därför fattades ett beslut om en brytpunkt.
Vad är din erfarenhet av OB-omsorgen? Hör av dig till frida.bank@sydsvenskan.se.
Gå till toppen