Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Malmöbor, att vi bor i Sorgenfrilägret är bäst för både er och oss

Kära Malmöbor,
Vi vill bo kvar tills marken vi bor på ska saneras. Det vore lika dåligt för staden som för oss om vi istället tvingas bo på andra håll i staden, skriver tio personer som bor i Sorgenfrilägret.Bild: Hussein El-Alawi
Om vi som bor i Sorgenfrilägret blir avhysta, fråntagna våra ägodelar och därmed tvingas bo på gator och i parker, om vårt läger försvinner och vi utsätts för våld i staden – är det bättre än att vi bor på tomten i kvarteret Brännaren?
Vi är fattiga, på alla sätt och vis, men vi gör inte staden något ont. Vi kommer inte hit för att skapa problem utan för att tjäna pengar till våra familjer. Vi har barn hemma i Rumänien, ett land i vilket vi inte har någonstans att arbeta, i vilket vi inte har några pensioner och i vilket vi har barn som saknar oss och som gör vad de kan hemifrån. Hur skulle ni känna om ni var i vår situation?
Tro inte att vi tycker om sättet på vilket vi måste bo och tjäna pengar. Vi lever och arbetar på detta vis för att vi inte kan leva gott i Rumänien.
Vårt liv här i lägret fungerar bra. Vi känner oss trygga, vi kan sova, och vi utsätts inte för så mycket våld som andra EU-migranter som bor mer utspritt. Det är på alla sätt och vis en fördel för Malmö att vi har lägret.
Vi vet att det kommer att dröja mer än ett år innan Malmö stad måste sanera marken vi bor på. Fram till dess önskar vi bli lämnade ifred från hot om avhysningar. Om Malmö stad inte vill att vi ska stanna här, på den giftiga marken, önskar vi en annan boendeform. Ge oss arbete och bostäder så skulle Malmö inte ha några problem med tiggeri.
Vi skulle kunna leva som normala människor som ni, som kommunpolitikerna. Nu känns det som att Malmö stad bryr sig mer om djur än de bryr sig om människorna som bor här i Sorgenfrilägret.
Det vore en skam för Malmös politiker om de drev ut oss. När vi går runt och pantar, tigger eller säljer tidningar, som Faktum eller Folk är folk, vill vi ha en trygg plats att återvända till. Inte en trappuppgång eller en parkbänk. Det vore lika dåligt för oss som det vore för staden.
 
Läs också Ni är välkomna att söka arbete och bostad
 
Vårt liv är svårt. Vi ber för att ni aldrig ska behöva befinna er i vår situation. Vi vill er allt väl i världen. Inte det onda, som rasister och politiker vill oss. Lyssna noga på dessa ord och fatta ett beslut.
Vi har så många problem. Så många att vi inte kan skriva ner dem alla. Vi har inte nog med plats för det. Nästa gång skriver vi mer.
Tack för att ni har läst.
Alexandro, Ana, Constantin, Ionela, Larisa, Nelu, Nicoleta, Nicusor, Maria och Paul
Gå till toppen