Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Torson tog Malmö till nya höjder

Malmös mest hyllade och hånade bygge fyller tio år.
Torsons historia har kantats av kritik och lyckokalkyler men på jubileumsfesten fanns inte ett spår av ånger.

Få andra byggprojekt i Malmö har varit så omdiskuterat som Turning Torso. Kostnaderna skenade tidigt och ägaren HSB Malmö fick sälja av stora delar av sitt fastighetsbestånd för att rädda projektet som blev dubbelt så dyrt som beräknat - 1,6 miljarder kronor.
Pengar som HSB under de senaste årens försäljningsförsök misslyckats med att få igen.
I andra vågskålen ligger en rad priser och utmärkelser (det fjortonde ska hämtas i Chicago senare i år). Och viktigare än så budskapet som såväl HSB som Malmös politiker ägnat mycket möda åt att hamra in i Malmöbornas medvetanden: att torson är en självklar symbol för Malmös förvandling från industri – till kunskapsstad.
Mer så än högskolan, Öresundsbron och Citytunneln, enligt Michael Carlsson som tillträdde som vd för HSB Malmö samma år som torson stod klar.
– Jag skulle säga att torson är kronan på verket, säger han.
Var det värt det?
– Absolut. Vi är stolta över torson men som jag tidigare sagt behöver vi inte nödvändigtvis äga den.
Flera av festens talare återkom till motståndet som föregick bygget, bland dem förre kommunstyrelseordföranden Ilmar Reepalu (S):
– Det var inte kritikfritt, folk kunde säga ”har ni tappat vinkelhaken”. Malmöborna började inte gilla torson förrän de fick se den på Discovery Channel.
llmar Reepalu riktade också ett stort tack till HSB Malmös dåvarande - och skandalomsusade - vd, Johnny Örbäck.
– Det blev dubbelt så dyrt, men det var ett fantastiskt djärvt grepp. Malmö stad ska vara otroligt tacksam för det här symbolbygget som fortfarande retar både göteborgare och helsingborgare.
I partytälten på markplan avlöste talarna varandra. 190 meter upp - på Turning torsos tak - förberedde sig tio adrenalinstinna män för dagens stora pr-kupp.
– Det blåser egentligen lite för mycket, förklarade Thomas Nikitin minuterna innan han skulle springa ut på plankan som monterats fast på läsidan.
bredvid honom vrålade Johan Kristoffersson:
– Jag är skiträdd!
Ändå log han, och de andra skrattade. Efter en sista kontroll av utrustningen hoppade de, en efter en, utför kanten och svävade fritt ett par sekunder innan fallskärmarna löste ut.
Ibland måste man satsa, även om det blåser. Kanske en lärdom även för Malmös politiker.
– Tycker man att en byggnad är lagom när den står klar har man byggt för litet. I en attraktiv stad behövs mod, förklarade kommunstyrelsens ordförande, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) vid landningsplatsen.
Fakta
Tio år med torson – tio händelser
13 maj 2013
Loreen vinner ESC och kalaset kommer till Malmö våren efter. Gatukontoret och HSB tycker att det skulle vara en kul idé att lysa upp skrapan med discoljus under tävlingsveckan. Det funkar i en kväll, sedan har de boende fått nog.
1 januari 2013
I samband med nyårsfirandet upptäcker boende i Turning Torso att flera flaskor försvunnit från husets gemensamma och omtalade vinkällare. I mars samma år beslutas om kameraövervakning.
13 maj 2012
Våren 2012 hamnar Turning Torsos arkitekt Santiago Calatrava i rejält blåsväder. I hans hemstad Valencia står stadens konst- och kunskapscenter oavslutat trots 20 års arbete och kostnaderna har stigit från 308 miljoner euro till 1 298 miljoner euro. Calatrava själv har tjänat storkovan.
18 augusti 2010
Kvällsposten skriver om hur hundratals små korsspindlar spunnit nät utanpå byggnaden och över fönstren på de översta våningarna. Några sommarregn och fönsterpustningar senare är de flesta spindlarna försvunna.
13 juni 2009
Organisationen Reclaim the streets manifesterar i Malmö. Utanför Turning Torso väntar 200 oroliga boende som har samlats för att förhindra eventuell skadegörelse. Det blir oroligt mellan poliser och de 400 demonstranterna, bland annat med stenkastning som följd. 23 personer omhändertas.
18 augusti 2006
Den österrikiske fallskärmshopparen Felix Baumgartner landar på Turning Torsos tak efter ett fallskärmshopp från en helikopter på 1 600 meters höjd. Därefter gör han ett så kallat base-jump ner från byggnaden och körs därefter från platsen av en väntande motorcykel. HSB polisanmäler.
30 januari 2006
Två personer fastnar i en fönsterputshiss utanpå fasaden på 20:e våningen. Efter sex timmar kan de klättra in i säkerhet genom ett ventilationsfönster.
18 december 2005
Storskalig brandkårsutryckning till tornet efter att flera personer larmat om öppna lågor omkring 35:e våningen. Det var falskt larm. Ovanligt skarp sol i vintervädret hade gett kraftiga solreflexer i fönstren som såg ut som lågor. Flera säkerhetsbrister upptäcks i samband med larmet.
9 september 2005
En lyftkran faller från taket och kraschar ner på byggarbetsplatsen. Ingen kommer till skada.
7 december 2004
En byggnadsarbetare skadades på 56:e våningen när han föll till våningen under.
Gå till toppen