Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Viktigast att uttrycka oro och ta hand om sig själv

Hur ska anhöriga eller vänner agera om de misstänker att någon är alkoholist? 

Sommar och semester är synonymt med grillfester och middagar där öl och vin serveras, oavsett om det är helg eller vardag.
"Alkoholism är en sjukdom. Ju mer vi pratar om det och ju mer känt det blir, desto mindre skam och skuld tvingas anhöriga att bära", säger Maria, som är engagerad i Al-Anon.Bild: Julia Lindemalm
För de flesta innebär detta inga problem. Men för andra kommer minnena av varenda tillställning de senaste månaderna att vara dunkla — i bästa fall. Och deras anhöriga kan ha upplevt ett rent helvete.
– De få gånger vi tackade ja till en middag eller fest, vilket vi sällan gjorde, förmanade och bad jag min man att ta det försiktigt med alkoholen. Det slutade ofta i kaos.
– En alkoholist går inte att kontrollera, och kan inte kontrollera sitt drickande.
Det säger Maria, som under flera år var gift med en alkoholist.
Det kvittade att jag löste alla problem — det fanns alltid anledningar för honom att dricka.
Både personligen, och som ideellt aktiv i Al-Anon familjegrupper — en stödförening för anhöriga och vänner till alkoholister — vet hon alltför väl vilken förtvivlan, skam, ilska och ständig besvikelse anhöriga dagligen lever med.
Läs också Ann Söderlund om synen på anhöriga.
Efter åren som anhörig och efter alla år som aktiv i stödföreningen har hon lärt sig en sorglig men avgörande sanning: Som anhörig eller vän till en alkoholist är du maktlös inför alkoholen.
– När den insikten sjönk in på riktigt var det också en enorm befrielse. Det blev även tydligt hur jag inte hjälpte någon, vare sig mig själv, våra barn eller min man genom att fortsätta försöka hjälpa min man i alla situationer — privata, ekonomiska eller jobbrelaterade. Det kvittade att jag löste alla problem — det fanns alltid anledningar för honom att dricka.
Som anhörig eller vän till en alkoholist är du maktlös inför alkoholen, konstaterar Maria.Bild: Julia Lindemalm
Därför hjälper det inte om du som anhörig eller vän försöker kontrollera alkoholisten genom att exempelvis inte själv ha alkohol hemma eller alltid anordna alkoholfria tillställningar, menar Maria.
– Självklart ska du ha en alkoholfri grillfest, om du själv vill det. Men gör du det endast för att någon av gästerna är alkoholist kommer din plan inte att gå i lås.
– Många alkoholister har redan druckit innan de kommer till festen. Eller så placerar de sin fickplunta på något strategiskt ställe i huset och går och dricker ur den under kvällen. Aldrig är en alkoholist så uppfinningsrik som när det gäller hur hon eller han ska få i sig alkohol.
Som anhörig påverkas hela ditt liv av den andra personens drickande. Och det är just det du ska säga när du talar med honom eller henne.
Med det sagt menar inte Maria att man som anhörig eller vän ska blunda för alkoholistens destruktiva drickande. Hennes råd är att prata med den man misstänker eller vet är alkoholist. Och understryka att man gör det av omsorg och kärlek för den personen.
– Som anhörig påverkas hela ditt liv av den andra personens drickande. Och det är just det du ska säga när du talar med honom eller henne. Att du mår dåligt, får ångest, inte kan sköta ditt jobb och att familjen och barnen far illa av drickandet.
Detsamma gäller om man misstänker att exempelvis partnern till en vän är alkoholist, menar Maria.
– Om du inte vågar berätta om din oro för din vän, och visar att du finns där som stöd, kommer situationen för din vän att bli ännu tuffare. Många anhöriga tycker inte det finns något värre än när andra låtsas som att allt är bra.
Tala om för den anhörige som dricker för mycket att du mår dåligt, får ångest, inte kan sköta ditt jobb samt att familjen och barnen far illa. Det rådet ger Maria, som länge levde ihop med en alkoholiserad man.Bild: Julia Lindemalm
Finns det en gräns för hur mycket man kan lägga sig i någon annans liv? Att konfrontera en nära anhörig kan kännas svårt men motiverat –  men hur ska man agera när det kommer till ens kollega?
Även en kollegas alkoholism påverkar dig, säger Maria.
– Kanske era gemensamma projekt inte går bra, kanske märker du hur andra människor som ni möter i ert yrkesliv drabbas om din kollega är berusad på jobbet. Där har du ett ansvar att synliggöra detta.
Hon fortsätter:
– Alkoholism är en sjukdom. Ju mer vi pratar om det och ju mer känt det blir, desto mindre skam och skuld tvingas anhöriga att bära.
Det enda vi som anhöriga kan göra efter att vi har berättat om vår oro är att försöka se till att ta hand om oss själva så vi inte också går under.
Hur alkoholisten reagerar på att du berättar om din oro och att du vill att de ska söka hjälp, det kan du dock aldrig styra över, säger Maria.
– Den insikten kan ta ett liv att acceptera. Men det enda vi som anhöriga kan göra efter att vi har berättat om vår oro är att försöka se till att ta hand om oss själva så vi inte också går under. Det är vårt ansvar.
Maria heter egentligen något annat. Al-Anon har som policy att medlemmarna endast får figurera i medier anonymt.
Gå till toppen