Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Handel med falska syriska pass

En marknad för förfalskade syriska pass har uppstått i synnerhet i Turkiet. Människor från Nordafrika eller Mellanöstern köper de falska passen för att kunna ta sig in i EU, hävdar Frontex.

Migranter med identitetsband ombord det norska fartyget Siem Pilot utanför Libyens kust.Bild: Gregorio Borgia
Enligt Fabrice Leggeri vid EU:s gränskontrollbyrå Frontex är dessa passköpare ofta ekonomiska migranter, inte flyktingar med skyddsbehov.
— Det finns människor som är i Turkiet nu för att köpa falska syriska pass för att de vet att syrierna får rätt till asyl i alla medlemsländer inom EU, säger Leggeri.
Han säger att det inte finns några bevis för potentiella terrorister har använt sig av sådana pass för att ta sig in i Europa.
Han upprepade sin vädjan om att skicka ytterligare gränsvakter för att hjälpa Grekland att registrera migranterna. Grekland är ett av de länder där inflödet av migranter är som störst.
Leggeri oroar sig för att det faktum att EU-länderna inte har lyckats dela bördan ska leda till stängda gränser på hela kontinenten.
För många av dem som vill resa till Europa utgör Facebook ofta den första reseguiden. Där finns uppgifter om båtresor till Grekland, var det är bäst att passera över gränsen till Ungern och priset för att bli smugglad hela vägen från Turkiet till Tyskland.
Gå till toppen