Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Liksäcken knyts ihop

Christoffer Carlsson

Mästare, väktare, lögnare, vän. Piratförlaget.
Kriminalaren Leo Junker gör sitt tredje framträdande, lika nervig och tablettberoende som i ”Den osynlige mannen från Salem” och ”Den fallande detektiven”. Liksom tidigare låter Carlsson Leos jagberättande i ständig presens växla med episoder från flera tidigare decennier. Det ger berättandet en säregen, mycket personlig rytm, men det kan emellanåt vara lite knepigt att hålla isär vad som hände när och vem som var vem.
Christoffer Carlsson debuterade med "Fallet Vincent Franke" 2010.Bild: Ulrica Zwenger
Den här gången är mordet på Junkers gamle mentor Charles Levin utgångspunkt för handlingen. Det visar sig – förstås – ha ett helt annat motiv än de lantliga utredarna i den nästintill nedlagda bruksorten Bruket anar och inte blir det mindre komplicerat när den skakige Leo Junker under sin påtvingade semester dyker upp, låtsas komma från Rikskrim och lägger sig i. Tillsammans med Tove Waltersson, ortens enda tänkande polis, lägger han ett komplicerat pussel där datorsmuggling till Östtyskland, korrumperade poliser och flera hastigt hanterade mord bildar mönstret.
Det är typiskt för Carlssons berättarmetod att den osynlige från Salem, numera inlåst för vård, motvilligt bidrar med viktiga fakta och att Tove Waltersson är sammankopplad med en person i den andra boken. Allt knyts ihop och allt får nya förklaringar steg för steg: romantrilogin hänger samman, ibland intill otrolighetens gräns.
Det är skickligt genomfört och jag anar en genrekunnig lekfullhet både i boktitlarna (nog påminner till exempel årets titel om John le Carrés ”Tinker, Taylor, Soldier, Spy”) och i intrigdetaljer. Årets mördare har en del gemensamt med sin kollega i Stieg Larssons ”Luftslottet som sprängdes” och likt Leif GW Persson låter Carlsson verkliga mord ingå och förklaras i fiktionen. Tv-journalisten Cats Falck dog under mystiska omständigheter 1984: kanske gick det till precis så här.
Spänningen ligger mindre i den vindlande intrigen än i skildringen av människorna och de komplicerade och originella relationerna mellan dem. Ingen är bara ond, alla har många lager av motiv och bevekelsegrunder och Leo Junker själv kämpar utan större framgång med sina många demoner.
Det går inte fort fram över de närmare 500 sidorna och pangslutet är kanske lite av en nödlösning, som det ofta blir i den här sortens romaner. Men Carlsson är även i år en av de mest egensinniga och intressanta svenska författarna i genren.
Gå till toppen