Sverige

Så gynnas SD av Julia Caesars anonyma näthat

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson attackerar och raljerar ofta över "etablissemanget" – det vill säga medierna och de andra sju partierna – som genom att öppna för "massinvandring" raserar det svenska folkhemmet.

Det är samma budskap som en rad hatpredikanter länge har torgfört på nätet. En av de ledande är pseudonymen "Julia Caesar".
På så vis göder näthatet SD – partiet som enligt opinionsmätningarna lockar var femte väljare och vars ledare har höga ambitioner.
"Vi ska styra landet!" utropade Jimmie Åkesson i sitt sommartal i Sölvesborg i lördags.
Nu har just Julia Caesar hamnat i centrum för en het debatt om yttrandefrihet, anonymitet och den flod av rasistiskt hat som sprids på internet.
En kort bakgrund:
I helgen publicerade Julia Caesar en krönika med rubriken "Mardrömmen" på sajten Snaphanen. Där anklagade hon i hätska ordalag två journalister för att ha trakasserat och förföljt henne samt kränkt hennes yttrandefrihet.
Trots att hon själv gömmer sig bakom sin pseudonym hängde hon ut frilansen Annika Hamrud och DN-journalisten Niklas Orrenius med namn och bild; den senare även med telefonnummer.
Krönikan utlöste en våg av hat på högerextrema sajter och i andra sociala medier mot de båda journalisterna. De fick också ta emot konkreta mordhot.
Vad hade de gjort?
Båda hade var för sig sökt kontakt med Julia Caesar i hennes hem i syfte att göra en intervju om hennes roll som opinionsbildare.
Med andra ord: Helt normalt journalistiskt arbete.
Vad är det då Julia Caesar skriver?
En genomläsning av hennes alster ger en tydlig bild. Hon avskyr det som SD:s ledare kallar "massinvandringen" och hon hatar "det mångkulturella".
Texterna bygger ofta på rykten och skvaller. De har inga likheter med journalistik.
Måltavlan är "etablissemanget". Det vill säga politikerna i samtliga riksdagspartier utom SD och medierna som "döljer sanningen" om allt hemskt som invandringen för med sig för folket.
Ibland går Julia Caesar mycket långt och klär sina resonemang i rasbiologiska termer.
"Den massiva invandringen från låg-IQ-länder i tredje världen förändrar för all framtid mottagarländernas genomsnittiga IQ och därmed också ekonomi, välfärd och på sikt möjligheten att bibehålla ett demokratiskt statsskick", skrev hon på Snaphanen för ett par år sen.
Julia Caesar hade kunnat avfärdas som en stolle bland andra på nätet – om det inte vore för att hon blivit en maktfaktor.
Hennes krönikor når tusentals läsare. De får massor av likes och delas friskt på sociala medier.
Dessutom fungerar hon som anonym marknadsförare av SD:s politik.
Ibland skriver hon på hatsajten Avpixlat, som har nära kopplingar till partiet. Jimmie Åkesson har beskrivit webbplatsen som "den sunda delen" av partiets gräsrotsrörelse på nätet.
Julia Caesar har även samlat sina krönikor i bokform: "Världsmästarna - när Sverige blev mångkulturellt", som lästs flitigt av partiets företrädare. I debatten som nu brutit ut har kända SD-namn ställt upp till hennes försvar. Thoralf Alfsson, partiets toppnamn i Kalmar, kallar kritiken mot Julia Caesar "vämjelig" och beskriver en av de journalister som försökt få en intervju som "människojägare".
I sitt sommartal i Sölvesborg i helgen gick Jimmie Åkesson åter till attack mot "etablissemanget". Efter ett utfall om våldtäkter, splittring och sönderfall i "massinvandringens" spår räknade han upp de sju andra partiledarna med namn och anklagade:
"Det är ni som står för splittring och otrygghet!"
Samma budskap som pseudonymen Julia Caesar länge torgfört i skydd av sin anonymitet.
Gå till toppen