Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: När det är befogat att åsidosätta principer?

Peter Bergwall, Miljöpartiets andranamn i Lund, driver frågan att kommunen ska stå för bostad, försörjning och tillgång till gratis mark till EU-migranter och andra grupper som befinner sig här tillfälligt. Därmed menar Bergwall att man ska åsidosätta principer om allas likhet inför lagen.
Ska kommunen se till att EU-migranter har en trygg plats att bo på? Philip Sandberg (FP) och Peter Bergwall (MP) har olika åsikter. Bilden är från Sorgenfri i Malmö.Bild: Patrick Persson
Detta står i skarp kontrast till Malmös kommunalråd Nils Karlsson (MP) som skriver ”samtidigt måste vi använda samma regelverk för er (EU-migranter) som för andra som tillfälligt vistas i staden. Det är inte lagligt att bosätta sig på någon annans mark utan tillstånd.”
Men det är inte första gången Peter Bergwall (MP) anser att det står var och en fritt att bryta mot svensk lagstiftning. Den 3 augusti kommenterade han uppmaningarna om lagbrott från Vänsterpartiets partiföreträdare i Lund när hon ansåg att ett annat riksdagspartis reklam skulle vandaliseras i Stockholms tunnelbana.
Vice statsminister Åsa Romson gick ut och fördömde detta även om hon mycket riktigt påpekade att reklamen varit stötande. Men Peter Bergwall höll inte med sin partiledare. Istället skrev han på Facebook ”jag försvarar civil olydnad när den är befogad och det tycker jag den är i det här fallet”.
Är det ett sådant samhälle vi vill ha där var och en ska avgöra när det är befogat att bryta mot de gemensamma spelregler vi politiker har antagit i Sveriges riksdag i form av svensk lagstiftning? Hur ställer sig Miljöpartiet till ett sådant synsätt?
Philip Sandberg (FP) oppositionsråd i Lunds kommun
Gå till toppen