Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Koltrasten omvald till nationalfågel

Den är allmänt erkänd som den bästa sångaren i den svenska fågelvärlden. Nu är den återigen vald till nationalfågel.
Koltrasten tog hem en övertygande seger vid den landsomfattande omröstningen.

Daggmaskar är kanske den allra viktigaste födan för koltrastar under häckningstiden. På bilden en koltrasthanne som matar sin unge. ARKIVBILD.Bild: Felix Kaestle/AP/TT
Nästan 55 000 personer röstade i den sista omgången som avslutades på måndagen. Av dem lade nästan 13 000 sin röst på koltrasten.
Det innebär att arten i praktiken blivit omvald. Den valdes till nationalfågel redan 1962 i en omröstning arrangerad av Dagens Nyheter. Nu kan man säga att den befäst sin position — trots att den inte finns i hela landet.
— Den saknas uppe i nordligaste Sverige. Hade omröstningen bara gällt Norr- och Västerbotten hade nog storspoven vunnit, säger Anders Wirdheim vid Sveriges ornitologiska förening (SOF) som har organiserat omröstningen.
Röstandet har fortgått i omgångar med start i februari i år, och inför den sista omgången var bara tio arter kvar på listan.
Enligt Wirdheim var det aldrig riktigt spännande även om nummer två på listan, skatan, ett tag såg ut att kunna hota koltrasten — men det berodde helt och hållet på draghjälp av poddradioprogrammet Alla mina kamrater som uppmanade lyssnarna att rösta på arten.
Blåmesen, populär vid fågelborden, kom trea, och korpen, svart, mystisk och mytomspunnen, kom fyra.
— Ingen annan fågel i landet har gett upphov till så många ortsnamn som korpen, säger Wirdheim.
Därefter följde i tur och ordning havsörn, domherre, sädesärla, rödhake, talgoxe och bofink.
Det innebär att de allra talrikaste svenska fåglarna inte tillhör de populäraste arterna. Bofinken, som är vår näst vanligaste art, och rödhaken som kommer trea, hamnade långt ner på listan, och vår allra vanligaste art, lövsångaren, var inte ens med i slutomgången.
Koltrastens seger kommer inte som någon överraskning för Wirdheim.
— Jag trodde nog hela tiden att den skulle vinna. Den påverkar oss med sin sång och ger oss ett löfte om att vintern har ett slut. Jag tror att många människor har röstat med hjärtat helt enkelt, säger han.
Gå till toppen