Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Med performance som lupp och vapen

Det finns ingen anledning att sitta snällt på sin plats i teatersalongen i Malmö just nu. Två performance-föreställningar som bjuder in publiken att utforska fiktiva, uppskruvade världar pågår samtidigt. Båda har som mål att penetrera verkligheten.

– Kan du hjälpa mig att spänna det här armbandet? Det sitter för löst. Vi har just träffats och hon sätter sig redan på huk tätt intill och sträcker fram sin handled. Den stora sammetskjolen breder ut sig över golvet.
Hon heter Gry Worre Hallberg till vardags. Men inte just nu. Nu är hon The Head Mistress, rektor på internatskolan som har tagit över Inkonst lokaler.
– Jag har donerat min kropp till funktionen av att vara rektor. Men ibland kan det kännas lite som om att vara fastkedjad att leda en skola, så guldarmbanden blir ett sätt att visualisera min inre värld, mitt inre poetiska jag som är "The Sister", säger hon.
"The Boarding School" är en av två interaktiva performance-föreställningar som pågår i Malmö just nu. Sedan den 21 augusti har Teater Insite i samarbete med Nyxxx intagit Teaterhuset Bastionen med föreställningen "Join - The Rhythm of a Joint Venture".
I "Join" blir publiken nyanställda i ett fiktivt, globalt företag. Den som har anställning får stanna så länge den lever, men kommer arbeta på olika platser med olika människor och olika uppgifter hela tiden.
– Det är en uppskruvad verklighet. Föreställningen är uppbyggd som en stor pulserande organism. Du sitter ner i sex minuter, sen rör du dig i två minuter. Under tiden kommer du kanske hamna i en situation där du gör en uppgift tillsammans med någon och sen kommer den relationen att klippas av. Vi vill utforska vad som händer med relationer och möjligheten att skapa ett kollektiv, när arbetstider och arbetsplatser luckras upp, säger regissören Ebba Petrén.
Men om man nu lever på det viset, varför uppleva det på fritiden, på teater, också? Dessutom i en deltagande form, och inte bekvämt betraktande från avstånd.
Ebba Petrén tycker inte att teater måste vara någonting lättsmält och mysigt som betraktas från bekvämt avstånd.
– Jag vill gärna att teater ska handla om det samhälle och den värld som vi befinner oss i. Även om "Join" är en eskapistisk upplevelse så vill jag prata med publiken om det liv som dem lever. Konsten ska beröra det som vi behöver bearbeta i vår kultur. Det är möjligt att det kommer kännas jobbigt men kanske att man hittar något sätt att prata om sitt eget liv.
Men medan "Join" är ett relativt realistiskt framtidsscenario som tar avstamp i dystopier som i 1984 och Brave New World, med det moderna greppet att det är företag som tar över medborgarnas liv och inte en statsapparat, är "Sisters Academy" ett ultrasurrealistiskt framtidsscenario som snarare tar avstamp i en utopi. På internatskolan kan man lära sig att spela piano baklänges, hitta sitt poetiska jag och dricka renande örtdrycker i baren. Allt inramat av vackra ljudlandskap och mysbelysning.
– Genom att använda metoder från performancekonst vill vi frigöra ett nytt sätt att tänka kring utbildning. Det sinnliga och det poetiska har varit underprioriterat i våra västerländska utbildningssystem. Vi vill undersöka vad som händer om vi istället sätter estetiken i centrum, säger Gry Worre Hallberg/"The Head Mistress", och tillägger att en riktig skola såklart inte skulle kunna fungera på exakt det här viset.
– Men det kan finnas element som inspirerar, som de kan ta med sig och använda i sina vardagliga liv, säger Gry Worre Hallberg.
Varje dag kommer elever från Malmös olika skolor på besök.
En elev kom fram till att hon kanske skulle få mer studiero om hon placerade en rosa glödlampa i sitt rum, berättar Gry Worre Hallberg.
– Att vara medveten om sin omgivning och att tänka att den går att förändra, det är inte givet. Skolor ser ut på ett sätt men de måste inte göra det.
När Gry Worre Hallberg inte kliver in i rollen som "The Head Mistress" på internatskolan är hon bland annat extern lektor på Roskilde universitet. I oktober ska hon doktorera om transformativ inverkan, och undersöka hur och när performativa projekt kan påverka och förändra, och när de inte kan det, berättar hon.
På soffbordet i hennes rum ligger "The Ritual Process – Structure and Anti Structure" av Victor Turner, en antropologisk klassiker. Turner fäste stor vikt vid begreppet liminalfas. Det kan enklast beskrivas som att stå på tröskeln, på väg bort från någonting, mot någonting nytt. Eftersom man varken är här eller där kan vad som helst hända. Det är i liminala faser som system, regler och hierarkier som vi tar för givna kan omkullkastas.
– Sch, det pågår en lektion här. Du står mitt i den, viskar Gry Worre Hallberg och skakar på huvudet. Utanför "The Head Mistres" rum är korridoren lång och dunkel. Två maskerade personer står i varsin ände och rör sig långsamt mot varandra omslutna i ett mystiskt ljudlandskap.
Det är vanskligt att röra sig i ett pågående konstverk. Vem kan man prata med? Vem vågar man störa? Två svartklädda figurer som läser tillsammans ur en bok hejdar oss i steget och påpekar att vi måste hälsa ordentligt. Men en annan mystisk figur svarar inte på tilltal.
Lyra Lauge, aktivist och dj från Köpenhamn sitter djupt försjunken på golvet och antecknar med en blyertspenna. Hon har varit inskriven som elev i två dygn och ska summera sin upplevelse innan hon checkar ut.
– Det känns som om människor just nu upptäcker att det går att göra skillnad och vara radikal utan att vara arg och slå sönder saker. Ibland måste man vara arg och slå sönder saker, men att skapa någonting kan också vara radikalt, och att göra det tillsammans är mycket roligare, säger hon eftertänksamt.
Även om Sisters Hope, performance-gruppen som har initierat internatskolan, är baserade i Danmark, tycker hon att det passar bra att den äger rum i Malmö.
– I Köpenhamn tänker vi på Malmö som en jätteprogressiv stad, vi ser Malmö som centrum för kritiskt tänkande, vi borde slå ner väggen mellan Malmö och Köpenhamn oftare säger hon innan hon återgår till dagboken som hon senare ska lämna in till skolans arkiv.

Sisters Academy

Sisters Academy har initierats av danska performancegruppen Sisters Hope som använder sig av performancekonsten för att förvandla vanliga miljöer till parallella universum.
The Boarding School, som har tagit över Inkonst i Malmö håller öppet till 20 september.
Elever måste skriva in sig i minst 24 timmar, men under hela perioden pågår seminarium och konserter som det går att besöka inuti installationen.
Join
I "Join - The Rhythm of a Joint Venture" blir deltagarna anställda i det fiktiva företaget Corpus, ett företag i den globala ekonomins framkant. Här finns inga fasta yrkesroller, bara tillfälliga uppdrag. Föreställningen ges på Bastionen i Malmö t o m 6 september, därefter åker den ut på turné i Region Skåne.
Gå till toppen