Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Saudiarabien vägrar hjälpa syriska flyktingar

Olle Lönnaeus om solidaritet i Europa och Mellanöstern.

"Gissa hur många syriska flyktingar Saudiarabien och andra Gulfstater har erbjudit sig att ta emot?"
Frågan ställs på Twitter av Kenneth Roth, generalsekreterare för människorättsorganisationen Human Rights Watch.
Han svarar själv: "0".
Det är inte bara i Europa som ansvaret för de desperata människor som flyr undan krigets helvete i Syrien fördelas ojämnt.
Utan också i Mellanöstern.
Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR är i dag 7,6 miljoner män, kvinnor och barn på flykt inom Syrien.
Av dem som tagit sig ut har nästan två miljoner hamnat i Turkiet.
Libanon har förvandlats till ett stort flyktingläger, drygt 1,1 miljoner syrier har sökt skydd och det lilla landet dignar under bördan.
I Jordanien finns 629 000 syriska flyktingar. I det krigshärjade Irak 249 000 och i Egypten 132 000.
Vad gör de rikaste arabländerna med Saudiarabien i spetsen för att hjälpa sina syriska systrar och bröder?
Mycket lite, konstaterar Amnesty International.
Läs också Viljan att hjälpa slår rekord
I en rapport pekas sex välmående oljeländer runt Persiska viken ut: Saudiarabien, Qatar, Förenade arabemiraten, Kuwait, Oman och Bahrain. Gemensamt för dem är att de inte tar emot en enda flykting från Syrien.
Enligt Kenneth Roth borde de om några ta ansvar. Saudiarabien har spenderat hundratals miljarder dollar på att bygga upp en väldig krigsmakt, som nyligen deltagit i den tvivelaktiga invasionen av Jemen.
Dessutom är Saudiarabien och de andra emiraten inga "oskyldiga åskådare" i Syrien. Förmögna shejker från dessa länder har investerat stora summor i att beväpna islamistiska rebeller som slåss mot regimen och bidrar till att lägga landet i ruiner.
Att EU har svårt att hantera flyktingströmmen från Syrien är välkänt. Sverige och Tyskland tar tillsammans emot hälften av de syrier som kommer till Europa.
Enligt UNHCR har 600 000 människor sökt asyl i EU i år, dubbelt så många som i fjor. I denna siffra ingår inte bara syrier, utan även afghaner, irakier samt flyktingar och migranter från afrikanska länder.
Ungefär hälften har riskerat sina liv i smuggelbåtar över Medelhavet. Minst 2 600 har drunknat. Trots det vägrar en rad EU-länder att ge skydd åt mer än ett fåtal.
På ett EU-toppmöte i Bryssel i nästa vecka ska Angela Merkel och Stefan Löfven försöka övertyga de ovilliga att "öppna sina hjärtan".
Fasansfulla bilder på den drunknade pojken Alan Kurdi har de senaste dagarna satt en våg av hjälpvilja i rullning över Europa. Men motståndet är också hårt. Inför EU-mötet har Ungerns nationalistiske premiärminister Viktor Orbán gjort klart att han inte vill släppa in muslimska flyktingar – möjligen några kristna.
Nu vädjar FN:s flyktingkommissarie António Guterres: "Inget land kan göra det ensamt, men inget land får vägra att ta sitt ansvar."
Ingenting tyder på att härskarna i Saudiarabien och de stenrika oljestaterna runt Gulfen lyssnar.
Gå till toppen