Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hoten förändrade journalisten Niklas Orrenius liv

"Du ska inte känna dig säker, fattar du det, inte någonstans". DN-journalisten Niklas Orrenius berättar nu om de hot han utsattes för efter att hans mobilnummer publicerats av den främlingsfientliga och anonyma bloggaren "Julia Caesar".

Förra helgen lade den främlingsfientliga bloggaren "Julia Caesar" i en krönika ut DN-reportern Niklas Orrenius mobilnummer. I lördagens tidning beskriver Orrenius de hot han därpå fick ta emot.Bild: Lars Brundin/Arkiv
Orrenius skriver i lördagens Dagens Nyheter om hur hoten förändrat hans liv.
"Det är kört för dig, så jävla kört", hotade exempelvis en av dem som ringde natten efter att reporterns telefonnummer lagts ut på bloggen.
I texten berättar Orrenius vidare att hans adress lagts ut på Twitter med "uppmaning att göra hembesök". I artikeln, som utgör ett helt uppslag, skriver DN-reportern att hans skydd under alla år som han skrivit om extremism varit öppenhet. Men nu går det inte längre.
"Mina barns mobilnummer läggs ut på en blogg med uppmaningen att ringa. Vi samlar in barnens mobiler. Jag byter nummer. Vidtar flera säkerhetsåtgärder. Öppenheten blir slutenhet. Livet har förändrats."
Efter "Julia Ceasars" krönika förra helgen valde Expressen att publicera hennes riktiga namn. Motiveringen var att hon är en inflytelserik debattör som ska kunna granskas.
Gå till toppen