Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jakob Norgrens smidiga storband och stjärnornas hyllning till baspolaren.

Helge Albin, Tolvan Big Bands ledare, har haft ett motto: Ett storband kan kunna röra sig samstämmigt och smidigt som en liten jazzgrupp.
Jakob Norgren har hittat rätt väg med "Pathfinding".Bild: Patrik Gebhardt
Så agerar också Jakob Norgrens Jazz Orchestra på det nya albumet "Pathfinding" . I bandet sitter en hoper slipade svenska musiker och spelet blir hungrigt, tajt och elastiskt.
Solisterna låter inte som om de bara river av något måttbeställt utan häller gärna liv, krut och passion i lurarna. Norgrens teman är inte utpräglat melodiska, men rörliga, och stimulerande lyssning.
Arrangemangen har arbetats igenom rejält, samtidigt som musikernas leverans ger ändå musiken en dos spontanitet. Sväng och blues utgör hörnstenar och eftersom Norgren själv inte bara lirar barytonsax, utan också är klarinettist, låter han det instrumentet färga här och där, trevligt nog.
En helt annan sorts storbandsmusik — men lika hörvärd — hittar man på "Hommage à Eberhard Weber". Den namnkunnige basisten fick sluta spela efter en stroke 2007, men när han nu skulle fylla 75 tyckte vänner och gamla spelkamrater som Jan Garbarek, Pat Metheny och Gary Burton att det var dags för en hyllningskonsert. Med Webers egen musik.
SWR Big Band är plattans ryggrad och klangen har hedersplatsen på de läckert arrangerade spåren. Weber själv är "med", hans basspel från förr har samplats, och även om musiken oftast är lugn och mättad på typiskt ECM-vis, så finns här också både tryck och puls.
Garbarek är i sitt lyriska esse på "Resumé Variations" och Metheny stegrar syntgitarren på typiskt vis i sin egen "Hommage".
Jakob Norgren Jazz Orchestra: Pathfinding (Wime)
Pat Metheny & Jan Garbarek m fl: Hommage à Eberhard Weber (ECM, släpps den 11/9)
The Jazz at Lincoln Center Orchestra: Live in Cuba (Blue Engine)
John Fedchock New York Big Band: Like It Is (Mama)
Gå till toppen