Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Kräv av oss att vi gör ett gediget journalistiskt arbete och ifrågasätt oss gärna. Men ta er tid att förstå skillnaden mellan journalistik och spekulation. Den är milsvid.”

Det har varit en het sommar i Sverige. Inte i celsius mätt, men debattklimatet är på en nivå som tidigare varit helt otänkbart.
Ett redan högt tonläge har de senaste månaderna intensifierats till en nivå som bör oroa oss alla. Vart är vi på väg?
Även om hoppet ökat en aning de senaste dagarna är det många som skriker, få som lyssnar och alldeles för många om hatar.
En stor grupp svenskar verkar också helt ha gett upp tanken på att vi kan och bör leva tillsammans med våra olika åsikter i ett och samma samhälle.
Det här är inte ett inlägg i någon av de infekterade debatterna – för dem måste vi ta seriöst och faktabaserat var för sig – utan en maning till eftertanke kring själva sättet vi lever tillsammans.
För ett par veckor sedan höjdes starka röster om att ompröva den pressetik som vi i de etablerade medierna följer. Det är en farlig väg att gå. Om vi ska fortsätta att tro på ett samhälle byggt på respekt och demokratiska värderingar kan vi inte rucka på grundläggande principer om fakta, relevans och ansvar.
Vi publicerar inte sådant vi tror eller andra gissar, utan sådant vi vet. Många läsare misstänker att vi vet vad som ligger bakom granatattackerna i Malmö i sommar, till exempel.
Det är inte sant. Varken vi eller polisen har lagt klart pusslet än – och den dagen vi har tillräckligt med fakta så kommer vi också att publicera den.
Ett annat exempel på hur samtalsklimatet urartat kommer från den gångna veckan.
En tidigare Sydsvenskanmedarbetare, numera DN-profilen Niklas Orrenius, utsattes för dödshot och massivt hat i sitt hem efter att en främlingsfientlig anonym debattör, under pseudonymen Julia Caesar, publicerat hans telefonnummer i ett blogginlägg som fick snabb spridning på internet.
Julia Caesar skrev i sitt inlägg att Orrenius ”jagade” henne när han ägnade sig åt helt relevant journalistiskt arbete.
Läs också Hoten förändrade hans liv
En tydlig och oroväckande utveckling är att rykten som påstås vara sanningar och partsinlagor utan faktaunderbyggnad sprids i allt vidare cirklar.
De når lunchsamtal i Malmö, tv-soffor i Lund och skolgårdar i Vellinge och Kävlinge.
Och här vill jag uppmana er alla; tänk efter! Sprid inte spekulationer och fundera gärna på varför många debattörer – som dessutom kritiserar andra för att vara fega – är anonyma.
Kräv av oss att vi gör ett gediget journalistiskt arbete och ifrågasätt oss gärna. Men ta er tid att förstå skillnaden mellan journalistik och spekulation. Den är milsvid.
Gå till toppen