Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hon förde syrisk flykting från Danmark till Sverige

Danska Annika Holm Nielsen kan inte acceptera Danmarks flyktingpolitik. På måndagskvällen förde hon och en handfull andra aktivister en syrisk flykting till Malmö i en segelbåt.

HD och Sydsvenskan fick lov att använda Annika Holm Nielsens bild mot att den syriske flyktingen avidentifierades. I bakgrunden syns hennes vänner som också var med under aktionen.Bild: Privat
HD och Sydsvenskan når 24-åriga Annika Holm Nielsen vid midnatt, natten mot tisdagen. Då har hon precis lagt till i hamn i Köpenhamn.
– Det var en lång tur. Det tog lite över två timmar till Malmö och nästan fyra timmar tillbaka, säger hon.
Hon och hennes kamrater väntade vid Köpenhamns huvudbangård på måndagen, när ett tåg från Rødby rullade in. De hade hört att flyktingar skulle finnas ombord. Men polisen hade tömt tåget – nästan.
En man från Syrien hade på något sätt lyckats gömma sig, tror Annika Holm Nielsen. I alla fall smet han ut när polisen inte såg, och upptäckte Annika Holm Nielsens och hennes vänners skylt "Välkommen! Vill du till Sverige?". Diskret tog han kontakt med aktivisterna, som förde bort honom från stationen.
– Vi hade svårt att förstå varandra. Men han sa att han har familj i Malmö som han vill förenas med, säger Annika Holm Nielsen.
– Vi tror att han kom med de andra flyktingarna till Rødby, för när vi visade honom bilder från flyktingarna som gick på motorvägen kände han igen flera av dem. Han har haft en väldig tur.
I segelbåt fördes mannen över sundet till Malmö. Annika Holm Nielsen är aktiv i partiet Enhedslistan och närstående ungdomsförbundet Socialistisk ungdomsfront, men säger att aktionen inte är ett partipolitiskt initiativ. Den är hennes och hennes vänners beslut.
– Vi gör det på grund av flyktingsituationen i Danmark. Människor sitter på förläggningar i flera år utan att få veta något om sin framtid, barn får inte gå i skolan. Man kan inte förvänta sig ett liv i lyx när man kommer som flykting, och det är det heller ingen som gör. Men man ska bli behandlad som människa och det blir man inte i Danmark, anser jag.
Danska regeringens beslut att genom annonser i libanesiska tidningar försöka avskräcka syriska flyktingar att söka sig till Danmark upprör Annika Holm Nielsen särskilt.
– Det måste jag göra motstånd mot.
Är du inte rädd att bli straffad för människosmuggling?
– Jag hoppas att jag inte blir straffad, fast jag är medveten om de möjliga konsekvenserna. Men vi måste göra något åt den förskräckliga framtid människor har som söker asyl i Danmark. Att vi som har seglat till Malmö inte har gjort det i hemlighet, utan är öppna med det, är för att vi hoppas att fler ska göra samma sak. Vi vill inspirera andra att hjälpa människor till Sverige.
Gå till toppen