Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Här byggs Skånes framtid

Forskningsanläggningen ESS är nu officiellt ett konsortium, en Eric.
Det betyder att medlemsländerna kan börja delta i beslut, och inte minst bidra med pengar.
På tisdagen firades det med en ceremoni på byggarbetsplatsen.

Den nio våningar höga byggnaden med acceleratorn blir tung, 6 000 ton, nästan lika tung som Eiffeltornet.Bild: Lars Brundin
För åtta år sedan trampade Robert-Jan Smit runt på åkern norr om Lund. Bland korna som betade undrade han om det verkligen var här som världens mest kraftfulla spallationsanläggning skulle byggas. Sverige hade då presenterat sig som ett av kandidatländerna.
– Det var kallt och regnade och jag gick runt i mina lågskor i leran.
På tisdagen var han i Lund igen, på samma åker, nu en av landets största byggarbetsplatser. 120 000 kvadratmeter forskningsanläggning håller på att ta form.
Robert-Jan Smits från EU-kommissionen överlämnade på tisdagen en plakett som visar att ESS nu är en Eric (ett konsortium för europeiskt forskningsinfrastruktur.)Bild: Martina Glimberg
Robert-Jan Smits är EU-kommissionens generaldirektör för forskning och innovation. Denna gång var han i Lund för att lämna över en plakett som visar att anläggningen har upphöjts till ett konsortium för europeisk forskningsinfrastruktur, en Eric.
– Jag är imponerad över hur Sverige lyckades vinna över konkurrenterna och övertyga alla beslutsfattare, säger han.
Regionstyrelsens tidigare ordförande Pia Kinhult arbetar på ESS-konsortiet som seniorrådgivare. Hon passade på att ta bilder när plaketten överlämnades av EU-kommissionen.Bild: Martina Glimberg
Enligt honom är det en framgångssaga som väntar Lund, Skåne och hela Europa när anläggningen tas i drift om åtta år.
– Här skapas högt kvalificerade arbetstillfällen. Ekonomin kommer att växa. Vi har sett detta i många regioner, att när man satsar på stora forskningsanläggningar får det en stor spinoff för andra investeringar.
Att ESS är en Eric betyder att partnerländerna nu äger anläggningen tillsammans och kan börja delta i beslut och bidra med pengar och teknik.
Det är blåsigt på åkern där ESS-anläggningen växer fram. Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson får frisyren fixad av pressekreteraren Maria Soläng.Bild: Lars Brundin
Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson fick på tisdagen en rundvandring på byggarbetsplatsen.
– Nu syns det verkligen att det börjar hända saker. Det här blir en fantastisk plats tillsammans med Max IV. Det kommer att bli en enorm magnet för forskningen.
En anläggning av den här storleken ställer stora krav på regeringarna att arbeta för att verkligen locka toppforskarna.
– Vi måste föra ihop forskning som kan använda det här. Vi bygger det här för nästa generations forskare och då gäller det att vi får fram dem också. Men vi måste jobba tillsammans och skapa en internationell forskarmiljö, säger hon.
Acceleratortunneln blir 537 meter lång.Bild: Lars Brundin
Danmarks nye forskningsminister Esben Lunde Larsen är helt övertygad om att anläggningen är värd drygt 16 miljarder svenska kronor.
– Det är det. Det är alltid värt pengarna när man bygger något som är världsledande.
Den nio våningar höga byggnaden med acceleratorn blir tung, 6 000 ton, nästan lika tung som Eiffeltornet.Bild: Lars Brundin
Så här ska framsidan av ESS se ut när den är klar.Bild: Team Henning Larsen Architects
Skisser av den blivande ESS-anläggningen.Bild: Henning Larsen Architects

ESS är en Eric

I och med att EU-kommissionen den siste augusti beslutade att ESS är ett europeiskt forskningskonsortium, en Eric, har anläggningen fått en juridisk status i alla partnerländer. ESS blir den första Eric i Skandinavien, och den elfte i Europa.
Medlemsländerna kan nu delta i beslut och börja betala för forskningsanläggningen.
ESS etablerades för en övergångsperiod som ett svenskt aktiebolag, ägt av svenska och danska staten. ESS AB kommer att överföra alla tillgångar till European Spallation Source Eric den 1 oktober.
Än så länge finns det elva Eric-medlemsstater: Danmark, Estland, Frankrike, Italien, Norge, Polen, Schweiz, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Ungern. Belgien, Nederländerna, Spanien och Storbritannien är observatörer.
ESS är en forskningsanläggning baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla. Anläggningen ska göra det möjligt att studera material på molekyl- och atomnivå.
Gå till toppen