Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bisysslan som blev en heltidssyssla

I artikelserien "Det lokala skafferiet" träffar vi dem som odlar och säljer det som är sprunget ur jorden i Kävlinge kommun.
Det började med en bisvärm som landade på tomten. Nu har Bo-Göran och Anne-Christine Nilsson tagit fram honung i snart 25 år.

Bo-Göran Nilssons arbetskamrat som var biodlare fick hjälpa dem med bisvärmen. Till slut fick de in bina i en bikupa och det blev startskottet på Bisysslan i Västra Karaby.
– I början var det också en bisyssla. Vi började så smått 1991 och sedan 1995 har vi gjort det på heltid. Allt vi har byggt här har vi gjort med intjänade pengar, säger Bo-Göran Nilsson.
Honungen produceras och lagras i en stor plåthall. Här finns också plats att förvara all utrustning som krävs. Vid en första anblick är det svårt att tro att bara två personer sköter allt det här. September är också en hektisk månad för paret Nilsson. Varje lördag är det Bondens marknad i Malmö och alla bin har fortfarande inte gjorts i ordning för vintern.
– Bisäsongen brukar vara slut när Bondens marknad börjar. Men nu är det för varmt att invintra bina, så vi håller fortfarande på med det, säger Bo-Göran Nilsson.
En bra årsproduktion ligger på 8–10 ton honung för Bisysslan. Men årets skörd blir halverad.
– Förra året var det för torrt och i år var det för kallt under våren och sommaren. I år fick vissa biodlare till och med mata bina på sommaren för att de skulle överleva. Det är väldigt ovanligt.
Honungen säljs via utvalda småbutiker och på marknader runt om i Skåne. Det går också bra att komma till Bisysslans gårdsbutik. De senaste åren har smaksatt honung blivit populär – och till och med omvänt några som egentligen inte gillar honungssmaken.
– Då gjorde vi en med citronsmak som även de gillar. Det blir lite marmeladkaraktär, säger Anne-Christine.
Experimentlustan har inte stannat vid citron och andra frukter. Några av experimenten når aldrig kunderna.
– Det är jättegott med espressokaffe och choklad i honungen. Men det blev för dyrt, det gick åt väldigt mycket choklad, säger Anne-Christine.
Förutom honung gör Bisysslan också hudvårdsprodukter. Och bina lämnar också efter sig bipollen och propolis.
– Bipollen har blivit populärt i rawfood-kretsar. Det innehåller mycket b-vitaminer. Propolis är ett bakteriedödande ämne som tar kål på bakterier när man tuggar det.
Vad är roligast med att göra honung?
– Det är trevligt att vara ute och träffa folk, och att hitta på nya smaker, säger Anne-Christine.
– Det är fortfarande väldigt mycket att utforska kring bina. Man blir aldrig fullärd i detta yrke, säger Bo-Göran som också är delägare och huvudlärare på världens enda yrkesutbildning för biodlare.
Gå till toppen