Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöförskolor kan snart få arbetskläder

Arbetskläder är en självklarhet för många inom Malmö stad.
Inte inom förskolan - där över 90 procent är kvinnor.
Men snart kan även förskolepersonal få betalda arbetskläder.

Snor, kiss, bajs, kräk, målar­färg, lim, geggamoja, vatten, ketchup och smör.
Allt detta och massor av annat kan förskolepersonalen i Malmö få på sina kläder - varje dag.
Men till skillnad från kollegor på andra kommunala förvaltningar, till exempel vaktmästare, parkskötare och lokalvårdare, får inte förskolepersonalen några arbetskläder.
Orättvist, tycker förskolläraren Iris Valgeirsdottir.
– Jag är aldrig ren när jag kommer hem. Idag kiss­ade ett barn i en kollegas inneskor och en annan fick curry­sås på sin klänning.
– Många barn äter med händerna och vill gärna kramas direkt efter för att de är så trötta. Samtidigt kan de vara snoriga, säger hon.
Alla förskolor är dess­utom utomhus i princip varje dag året runt. Då behövs ytterkläder, regnställ, stövlar, vinterjacka, termobyxor och vinterkängor.
Allt detta får Iris Valgeirsdottir och hennes 4 100 kollegor i Malmö köpa för egna pengar.
– Många andra yrkesgrupper inom Malmö stad har ju arbetskläder. Titt­ar man på detta ur ett genus- och jämställdhetsperspektiv så är ju förskolan en kvinnodominerad bransch. Det är det som gör att frågan inte har lyfts.
– Om vi ber om något får vi alltid svaret att då får man ta de pengarna ur barnens verksamhet. Man skuldbelägger oss. Om någon inom parkförvaltningen behöver nya vinterkängor så innebär ju inte det att man struntar i att köpa in en gräsklippare, säger hon.
Därför har Iris Valgeirsdottir startat en namninsamling på kommunens hemsida. Hon vill att kommunen köper in arbetskläder till förskolan, både inne och ute.
Nu har förslaget nästan sjuhundra underskrifter.
Det har fått förskoleförvaltningen och politikerna att vakna.
– Ska man börja med något så ska det vara ytterkläder. Det tycker inte jag är konstigt. Vi har beslutat att beakta detta inför budgeten 2017, säger Rose-Marie Carlsson (S), ordförande i förskolenämnden.
För långsamt, tycker vänsterpartiets Sara Nilsson Mohammadi, vice ordförande i förskolenämnden.
– Deras krav är fullt rimliga. Malmö stad erbjuder ju andra mansdominerade yrkeskategorier arbetskläder. Vi vill testa arbetskläder i ett förskoleområde redan 2016, säger hon.
Rose-Marie Carlsson:
– Några förskolor kanske börjar titta på det redan 2016. Vi måste ju se hur kläderna ska tvättas och förvaras. Då får man prova någonstans först så att man kan köra igång helt 2017.
Då handlar det om ytterkläde med kommunens logga.
Men Iris Valgeirsdottir vill även ha innekläder.
– Snickarbyxor med fodrade knän och en T-shirt. Det handlar också om den hygieniska delen. Med kläderna drar vi hem otroligt mycket baciller som smittar många andra, säger hon.
Införs det även arbetskläder inomhus, då blir det obligatoriskt för alla inom förskolan.
– Det är på grund av skatte­tekniska skäl. Men jag tror att vi landar i ytterkläder, säger Rose-Marie Carlsson.
Gå till toppen