Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmstens Fisk och Koppi flyttar in i Malmö saluhall

Koppi. Malmstens Fisk. Bengtsons Ost. Limhamns Kött & Vilt. Frukt- och Grönsakshallen. Det är de fem handlare som under onsdagen presenterades klara för nya Malmö Saluhall.
Klockan 14.35 den 9 september togs det första spadtaget för Malmös nya saluhall. I spaden höll den ena grundaren Nina Karyd och arkitekten Gert Wingårdh.
Under onsdagen presenterade nya Malmö saluhall de fem första handlarna som ska in i saluhallen som ska öppna i det gamla godsmagasinet vid Södra Neptunigatan i november 2016.
Kaffebaren Koppi i Helsingborg ska stå för kaffet i Malmö Saluhall.
– När vi blev tillfrågade så såg vi det som en fantastisk möjlighet. Malmö är en fantastisk matstad som vi ofta åker till och det händer mycket intressant här, säger Koppis ena ägare Anne Lunell angående beslutet om att öppna i Malmö.
Koppi har funnits i Helsingborg sedan 2007 och utsågs 2013 till årets kaffebar av White Guide.
En klassisk Lundabutik, Bengtsons Ost, kommer att starta verksamhet i Malmö igen. På 90-talet stängde de sin ostbutik på Skomakaregatan där Osthuset idag ligger. Nu ska de stå för osten i Malmö Saluhall.
– Det känns som ett glatt gäng som ska starta här och ett kul projekt. Fokus i Malmö kommer att bli svenska gårdsmejerier. Det blir också en ny linje med mejeriprodukter när det gäller mjölk, smör och yoghurt, säger Fredrik Bengtson vars farmor och farfar startade Bengtsons Ost på 50-talet på Klostergatan i Lund.
Vad är det för ny linje med mejeriprodukter?
– Jag kan inte avslöja det än, men det är ett härligt gårdsmejeri på Österlen som ska göra produkter specifikt för oss. Så det blir mjölk, grädde, fil, yoghurt och smör, säger Fredrik Bengtson som nu får anställa fem personer till och därmed dubblera verksamheten.
En annan Lundaverksamhet är Malmstens Fisk som ska sköta fiskförsäljningen i saluhallen i Malmö. Något de två bröderna Malmsten redan gör i Lunds saluhall.
– Saluhallar är vår grej. Det kommer att bli en fiskhandel med en mindre restaurang med plats för kanske 35 gäster, säger ene ägaren Erik Malmsten.
– Det kommer att bli färsk fisk, skaldjur och en fantastisk måltid som man kan äta här i vår bistro eller ta med sig till sitt kontor, säger den andre ägaren och kocken Björn Malmsten.
Som exempel på rätter nämner de fish & chips, fiskfrikadeller och fisksoppa.
Bröderna Erik och Björn Malmsten startade Malmstens Fisk & Kök i Lund 2007. I Malmö saluhall ska de bland annat satsa på afterwork med ostron och bubbel på fredagar.Bild: Lars Brundin.
Limhamns Kött & Vilt ska stå för köttutbudet i Malmö Saluhall. De startade sin butik i Limhamn 2011 efter att ha jobbat ihop i Lunds saluhall.
– Det blir en liten takeaway och kött från lokala uppfödare. Det blir korvar, pastejer, salami och annat, säger Stefan Färdig på Limhamns Kött & Vilt.
Varför vill ni vara i Malmö Saluhall?
– Saluhallen är en mötesplats för folk som gillar god mat. Vi vill befinna oss där, säger den andre ägaren Christoffer Bjermer.
Frukt- och grönsaksgrossisten Frukt- och Grönsakshallen i Malmö har funnits i cirka tre och ett halvt år och sålt till restauranger. Nu satsar de på att nå ut direkt till allmänheten.
– Vi ska ha en utedel och en innedel där vi ska sälja frukt och grönsaker från främst lokala odlare. Eriksgården och Saxtorps svamp är några av alla odlare vi jobbar med, säger Torbjörn Lilius på Frukt- och Grönsakshallen.
Frukt- och grönsakshallen har idag 38 anställda och levererar till restauranger. Nu väntar försäljning i saluhallen.Bild: Lars Brundin.
Det nuvarande godsmagasinet på 600 kvadratmeter ska kompletteras med en tillbyggnad på 700 kvadratmeter. I den gamla delen kommer man att samla råvarorna, medan den nya delen kommer att innehålla mer restauranger och nischbutiker.
– Vi lägger ett tak över hela godsmagasinet för att skapa en mörk scen för att maten ska få vara i fokus, säger arkitekten Gert Wingårdh.
Skiss av Malmö saluhall. Den översta delen är det gamla godsmagasinet. Sen ska det byggas en mer avlång tillbyggnad och sen en parkdel intill parkeringshuset.Bild: Jonas Gillberg
Mellan den nybyggda delen och parkeringshuset intill kommer man att anlägga en mindre park med uteserveringar och plats för foodtrucks.
– Man kan ju hoppas att bilismen är en parentes i svensk historia så att man kan ta ner det där parkeringshuset så småningom och bygga ut parken, säger Gert Wingårdh.
Arkitektskiss som visar hur Malmö Saluhall ska kläs in i rostigt stål.Bild: Jonas Gillberg.
Den nybyggda delen kommer delvis också att vara i två våningar.
–Vi kommer att såga ner teglet som idag är under de stora fönstren mot den nya tillbyggnaden och det ska bli passager mellan de två byggnaderna, säger Björn Gunnarsson som är byggansvarig för Malmö Saluhall.
Tjugo enheter ska flytta in i Malmö saluhall och det var de fem största aktörerna som offentliggjordes under onsdagen.
– Vi kommer att presentera dem stegvis för att se till att det blir en bra mix. Många har ju tvivlat på om saluhallen ens kommer att bli av, så kanske är det några fler nu som hör av sig och vill vara med, säger grundaren Nina Karyd.
När kommer ni att presentera nästa aktör?
– Innan årets slut vore ju bra, säger Nina Karyd.
Vad är det för fler handlare som ska in?
– Vi kommer att ha ett bagerikafé längst ner i den gamla delen där man ska kunna äta frukost. Vi ska även ha ett juice- och salladsställe. Det hade varit kul med ett premiumfalafelställe med Malmöanknytning. Sen lite mer streetfood, en chokladbutik och en teförsäljare, exemplifierar Nina Karyd.
I planen ingår även att man ska lämna något utrymme tomt för pop-up-restauranger.
Syskonen Martin och Nina Karyd är hjärnorna bakom Malmö Saluhall. Här står de längs ena långsidan på Malmö saluhall. Den långsidan kommer vid öppningen att bestå av (från Centralstationen sett) ett bagerikafé, två mindre restauranger, en ostbutik, en kötthandel och en fiskhandel- och bistro.Bild: Lars Brundin.
Läs mer om Malmö saluhall i en tidigare Dygnet Runt-artikel här.
Gå till toppen