Sport

Medaljer och OS-plats på spel för debutanten

Det svenska landslaget är i Skottland för att skaffa sig en biljett till OS i Rio. Det samma gäller för Louise Svensson Jähde.
– Ett bra mästerskap stärker så klart mina chanser, konstaterar hon.

Louise Svensson Jähde mästerskapsdebuterar med Viva i Blair Castle på torsdagen.Bild: ROLAND THUNHOLM
Louise Svensson Jähde bekantade sig på onsdagen med den sex kilometer långa terrängbanan i skotska Blair Castle och fick bra vibbar.
– Den var stor och tuff, men den kändes bra. Det är dessutom samma banbyggare och samma stil som när jag tävlade i Bramham tidigare i år och då funkade det bra. Men svårighetsgraden blir nog lite högre i ett EM, säger mästerskapsdebutanten från Dösjebro.
25-åringen är nykomling i ett lag som har ett EM-silver att försvara i Skottland, men förutsättningarna ser annorlunda ut jämfört med i Malmö för två år sedan.
Skador gäckar det svenska laget och Louise Svensson Jähde är en av tre ryttare i truppen som tvingas rida med sin andrahäst i mästerskapet.
För Louise Svensson Jähde blir det hästen Viva istället för Wieloch's Utah Sun som hon i augusti tävlade på vid genrepet i Nations Cup i tyska Aachen. Ekipaget inledde nationstävlingen bäst bland svenskarna och var på väg mot en bra placering när de gick omkull på den avslutande terrängritten och tvingades bryta. Louise Svensson Jähde klarade sig oskadd, men hästen fick sys.
De resterande ekipagen i EM-truppen är Sara Algotsson Ostholt med Reality, Johan Lundin med Johnny Cash, Ludwig Svennerstål med Franzipan, Niklas Lindbäck med Cendrillon och Anna Nilsson med Luron. Fyra ryttare tar plats i laget.
Debutanten är optimistisk inför mästerskapet. Precampen i Bishop Burton, öster om Leeds, föll ut bra och Viva har visat god form under uppladdningen som har haft mycket tävlingslik utformning.
– Det känns väldigt bra. Hästen känns fräsch och har tagit transporterna och annat mycket bra. Här är något kallare och det får vi vänja oss vid, säger Louise Svensson Jähde som till vardags håller till i tyska Flensburg hos OS-guldmedaljören Peter Thomsen.
I potten i årets EM finns också en plats till nästa års OS. Det krävs en femteplats för att kvala in.
Målsättningen för det svenska laget i EM är att resa hem med medalj.
– Jag tar en sak i taget och fokuserar på EM nu. Ett bra mästerskap stärker så klart mina chanser att nå OS, men det är ett år dit och väldigt mycket kan hända på ett år, säger hon inför torsdagens inledande dressyr.
Gå till toppen