Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Femtio skolor har dålig luft

I ett skarpt föreläggande kräver miljö­förvaltningen ny ventilation på Linné­skolan och Bulltoftaskolan.
Grundskoleförvaltningen går till domstol för att slippa. Skälet: femtio andra skolor kan ha ännu sämre luft.

Bild: Privat
Miljöförvaltningen har med stöd av miljöbalken undersökt inomhusluften på Linnéskolan i Limhamn och Bulltoftaskolan i Kirseberg. Båda skolorna hade i provtagningar koldioxidvärden som låg långt över tillåtna gränsvärden. Utandningsluft stannar alltså kvar i klassrummen och ventileras inte bort.
Miljöförvaltningen skrev skarpt formulerade förelägganden och krävde att ventilationen förbättras till en laglig nivå inom 18 månader.
Grundskoleförvaltningen överklagade till länsstyrelsen, som gick på miljöförvaltningens linje. Luften måste förbättras. Dock förlängdes tidsfristen för ny ventilation till 35 månader.
Men grundskoleförvaltningen vill fortfarande inte byta ventilationen i de två skolorna och har nu överklagat för en rättslig prövning i mark- och miljödomstolen.
Grundskoledirektör Anders Malmquist bedömer att det bland Malmös grund- och gymnasieskolor finns ett femtiotal skolbyggnader där ventilationen behöver åtgärdas.
– Få skolor byggda fram till 1960-talet uppfyller dagens krav, säger han.
En ventilationsutredning pågår om var behoven är mest akuta.
– De mest utsatta skolorna kan behöva evakueras när ventilationen byggs om. Men vi måste prioritera rätt. Vi vet inte ännu om problemen är störst just på Linnéskolan och Bulltoftaskolan, säger Anders Malmquist.
Medan utredning pågår om var luften är sämst och var insatser ska göras först, görs tillfälliga åtgärder på Linnéskolan och Bulltoftaskolan. Vädringsscheman har införts på båda skolorna.
– Och vi har satt upp koldioxidvarnare på utsatta ställen i de två skolorna. En varning kommer om det är dags att vädra eller ta en paus, säger Anders Malmquist.
Grundskoledirektören pekar på att Malmös grundskolor står inför en stor utbyggnad.
– En skola ska ha fullvärdig ventilation. Men vi ska inte lägga mer pengar än nödvändigt på åtgärderna, säger han.
Föräldrar på båda skolorna är oroliga.
Jenny Bolting har två barn på Bulltoftaskolan och är klassförälder i en femteklass på skolan.
– Rätt många föräldrar har konstaterat att deras barn inte mår bra, säger hon.
– Det är märkligt att det blir så här för barn, som inte har något att sätta emot. Som förälder känner man sig maktlös.
Gå till toppen